Fertilitetsvården för lesbiska och ensamstående.

Publicerat: 5 mars, 2011 i Uncategorized

När vi var i Indien tog ÅHS beslutet att skattebetalarna skall stå för kostnaderna för fertilitetsvården för lesbiska och ensamstående kvinnor som vill ha barn. Det här är en fråga som diskuterats mycket och som det finns mycket känslor kring. Jag fick frågan var jag står i detta så jag tänkte ge min syn på saken.

Jag anser att förvaltningschefen har helt rätt när han säger:

att ingen – oavsett sexuell läggning – ska ha rätt till assisterad befruktning där ÅHS står för kostnaderna, såvida man inte har konstaterat nedsatt fertilitet.

Det här tycker jag säger allt. Klart lesbiska och ensamstående kvinnor skall få hjälp av skattebetalarna på samma sätt som alla andra om det uppenbarligen är något fel på kroppens funktion att skapa liv. Men lika självklart borde det vara att man själv skall stå för sina egna kostnader om man önskar att bli gravid om man är fullt frisk. Bara för att man verkligen vill något anser jag inte att man skall ha rätt att skicka notan till skattebetalarna.

Jag har lite svårt att förstå varför exempelvis en singelkvinnas önskan om att få barn skall prioriteras och finansieras av skattebetalare på Åland när par i förhållanden som inte kan få barn och sista utvägen är adoption inte får samma ekonomiska hjälp. Varför skall vi införa ett system och en förmån som uppenbarligen inte är jämlik och bara ges till ett av könen. Eller tror inte ÅHS att det finns män som gärna skulle vilja ha barn men slippa ha det tillsammans med en kvinna? Det tror jag.

Med resonemanget som majoriteten i styrelsen i ÅHS:s har borde i jämställdhetens namn också skattebetalarna stå för kostnaderna för en surrogatmamma när homosexuella eller ensamstående män önskar ett barn. Men det förslaget lär de knappast rösta "Ja" till.

Kanske jag skall lämna in en motion i lagtinget om surrogatmammor, då får vi i alla fall en diskussion om det, vad tycker du?

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Hej Michael, Alltså min huvudinställning är att människan är fri att göra vad den vill så länge det inte skadar andra. Jag anser dock att när det kommer till våra gemensamma pengar så skall de användas på absolut bästa sätt och det är inte samhällets ansvar att sköta allt.Därför tycker jag att friska ensamstående kvinnor som vill ha barn utan en partner skall bekosta det själv. Jag anser inte heller att det är rätt att friska lesbiska kvinnor skall få förtur och prioriteras framom heterosexuella kvinnor, vilket det defacto blir nu med det här beslutet. Det är bara det jag försöker säga.Sen om jag ensam fick bestämma så skulle jag hellre använda skattepengarna och hjälpa fler föräldrar på Åland adoptera barn, iallafall uppmuntra det mera. Det finns så oerhört många barn i världen utan en framtid som skulle kunna få det så bra på Åland.När det kommer till skattepengar är dom resurserna inte oändliga, i en ideal värld skulle alla få det dom vill ha men så är det inte. Då gäller det för politiker att prioritera, jag anser att det är fel att prioritera friska ensamstående kvinnors önskan om att få barn utan en partner. Men det är jag det.

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Michael Hancock writes:Hej själv!Sitter här och funderar. Att alla ska behandlas lika oavsett kön, hudfärg, läggning osv låter ju bra. Men jag tycker ibland att det blir lätt att blanda ihop denna förträffliga ambition med föreställningen att alla, oavsett kön, läggning etc ÄR likadana. För det är vi ju inte, tack och lov!Och ställer man dessa två tankar bredvid varandra ser man snart att, om man ska behandla alla likadant – i bemärkelsen ge alla samma möjligheter – så måste man i själva verket erbjuda olika saker till olika människor. Så att det i slutänden blir rättvist för alla!Man gör det alltid lätt för sig när man ställer retoriska frågor. Men om inte mottagaren av frågan delar ens djupare värderingar (de som man kanske inte ens vet att man bär på själv) kollapsar ibland ens argumentation. Så tycker jag att det går med din ovanstående fråga till mig. Mitt svar blir nämligen: Javisst! Vad är det som är fel med att en ensamstående kvinna utan partner och utan kostnad skall kunna gå till ÅHS och bli med barn? Att hon är ensamstående och utan partner? Vore det diskvalificerande för föräldraskap skulle halva Stockholms föräldrar fråntas vårdnaden.Att det sker ”utan kostnad”? Tja du, vet vi ens att det kostar något? Jag föreställer mig att prislappen i sig är ganska bagatellartad. Om man sedan lägger till samhällsvinsten för varje barn som föds på (det av den demografiska bomben så hotade) Åland, så finner du snart att det näppeligen går att hitta en bättre investering.Det där med att välja hudfärg, ögonfärg osv på sin ”avkomma” (pratar vi fiskyngel helt plötsligt? :-)) fattar jag inte hur du menar över huvud taget. En inseminerad kvinna vet varken mer eller mindre än en konventionellt befruktad kvinna hur ungen kommer att se ut. Bägge vet vad PAPPAN var utrustad med i ögonväg osv, inget annat.Slutligen: är det orättvisan i att homosexuella pappor inte ska kunna få tillgång till surrogatmödrar som upprör dig? Var det bögarnas rättigheter som fick dig att se rött? I såna fall gläder jag mig. Vi behöver fler medlemmar i Regnbågsfyren att motverka den märkliga åländska/finländska homofobin. Personligen är jag dock tveksam till sponsrat surrogatmödraskap: det finns för många etiska variabler att ta ställning till där. Men det kan vi väl diskutera någon annan gång?Hancock

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Instämmer med förvaltningschefens uttalande.

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Tommy writes:Instämmer.

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Jag håller med dig till 100% Frille. Om en frisk kvinna vill skaffa barn utan en man så finns det privata kliniker några timmars resa bort som ordnar saken.

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  70-talist writes:varför läggs fokus på det som är negativt? så typiskt åländskt… detta är väl bara ett steg på vägen i att de som vill få barn ska ha den möjligheten. Nästa steg är väl surrogatmammors vara eller icke, där hamnar man dock i flera etiska frågeställningar än hittills…

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Jag slutar snart betala skatt om pengarna inte används till bättre ändamål. Med detta avser jag de frågor som Frille tagit upp ovan. Klart man skall få hjälp om kroppens funktion att skapa liv är nedsatt, men nu öppnar det för möjligheter att alla singellvinnor kan få barn. "it takes two to tango". Hur mycket pengar har lagts ner på den här debatten?

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  Uffe writes:Du kan väl i varje fall ifrågasätta jämställdheten!

  Gilla

 9. anonymous skriver:

  Ea writes:Go for it! =)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s