Några Näringslivsnyheter

Publicerat: 28 april, 2023 i Personligt

Skattegränsrådgivare

Tidigare i veckan tog jag ett beslut om att bevilja Ålands Näringsliv ett bidrag på 50.000 euro så att de kan anställa en skattegränsrådgivare med inriktning på att bistå företag som bedriver handel över skattegränsen. Förutom att i praktiken hjälpa företag som har utmaningar, bekymmer eller svårigheter med skattegränsen kommer personen arbeta med följande:

• Informera om hur en förtullning praktiskt görs
• Hålla i workshops som är kostnadsfria för deltagarna
• Vara tillgänglig för rådgivning kring förtullningsförfarandet
• Hålla en tät kontakt och samarbete med Tullen

Skattegränsrådgivaren kommer även ha ett kontorsrum i Ålands Näringslivs lokaler och vara tillgänglig för alla (både företag och privatpersoner) samt hålla sig uppdaterad om ändringar i regelverk och rutiner.

Orsaken till varför Landskapsregeringen finansierar något som Tullen (staten) egentligen har ansvaret över är att administrationen i samband med handel över skattegränsen har förändrats i grunden de senaste åren och är fortfarande föremål för revideringar och ändringar. I landskapets budget för år 2023 upptogs ett anslag för ett tillfälligt skattegränsstöd för att underlätta för företag som bedriver handel över skattegränsen (både import/export) och det är det vi nu verkställer. Det här verktyget är inte en lösning på att få skattegränsen osynlig utan snarare ett hjälpmedel för företagare som stöter på hinder och behöver någon att diskutera lösningar med på just sina utmaningar.

Sommarpraktikanter 2023

I tisdags tog jag även ett beslut som jag vet kommer göra skillnad. Det handlar om att vi återigen möjliggör via Ålands Näringsliv att ca 100 stycken ungdomar som är födda år 2005, 2006 & 2007 kan erhålla en ”jobbsedel” likt de senaste tre somrarna.

Sommarpraktikantplatserna uppkom första gången sommaren 2020 när pandemin hade lamslagit vår ö och osäkerheten om ungdomar skulle erhålla sommarjobb var enorm. Det året möjlig gjorde vi att drygt 400 ungdomar (upp till 25år) fick möjligheten till en meningsfull sysselsättning och många sitt första sommarjobb. De följande två åren förfinade vi projektet, smalnade av åldersgrupperna och minskade antalet platser. Även om arbetsmarknaden förbättrats för varje år sedan pandemin började lever vi fortsättningsvis i en osäker tid med höga kostnader, inflation och krig i Europa. Sålunda ansåg körs projektet ett år till, men vi smalnar av det ytterligare och riktar det i första hand åt ungdomar under 18 år.

Syftet med projektet är att skapa sommarjobb (gärna det första) åt ungdomar som annars skulle stå utan sysselsättning i sommaren. Projektet ger företag incitament att anställa unga personer som annars under rådande osäkra ekonomiska läge inte skulle få den viktig arbetslivserfarenheten som det första sommarjobbet erbjuder.

Jobbsedeln är lite lägre i år. Tidigare har den varit på €1000 som företaget erhållit mot redovisning om att man betalat motsvarande lön till sommarpraktikanten. I år erhåller företaget 500€ men man förbinder sig fortsättningsvis att erbjuda arbete så att ungdomen erhåller minst 1000€. Förhoppningsvis, likt tidigare år, får ungdomen arbeta längre och även återkomma till samma arbetsplats under andra lov och kommande somrar.

Projektet öppnas nästa vecka och mer information kommer på Ålands Näringslivs hemsida. Håll koll där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s