Elflyg till Åland

Publicerat: 29 mars, 2023 i Personligt

Förra veckan skrevs ett samverkansavtal mellan Ålands Landskapsregering och Heart Aerospace om att vi tillsammans skall arbeta för att Åland skall bli den första destination som deras el/hybriddrivna flygplan ES-30 skall trafikera på. Nedan finns en film ifrån presskonferensen ifall du är intresserad och några ”faksimil” ifrån lokaltidningarna. Jag inledde pressinformationen med att prata om bakgrund/nuläge/framtiden vad gäller flygtrafiken till och från Åland. En historia som är både lång och krokig.

Jag berättade även att Landskapsregeringen har inlett förhandlingar med kommunikationsministeriet om att införa trafikplikt på linjen Mariehamn-Helsingfors. Diskussionerna vi för är konstruktiva och i en positiva anda och vi har en plan för framtiden. På myndighets/tjänstemannasidan är vi överens. Nu avvaktar vi bara det finska valet och den nya regeringen för att ta frågan vidare – flygtrafiken MHQ-HEL är en av punkterna som kommer tas upp i regeringsförhandlingarna.

En välfungerande, stabil, tillförlitlig flygtrafiken är livsviktig för Åland. Livsviktig för våra exporterande industriföretag, för våra tech-bolag, för alla nya distansarbetare, konsulter och experter som vi behöver. För pendlare som valt att leva och bo på Åland men jobbar någon annanstans, för våra sjömän som jobbar över hela världen och flygtrafiken är även livsviktig för oss ålänningar som någon gång blir sjuka och behöver vård i Åbo.

För att Åland skall förbli en attraktiv region med inflyttning, framtidstro och nya företag är flygtrafiken livsnödvändig. Lika självklart som att Åland, som den ö mitt emellan två expansiva regioner, alltid kommer behöva flygtrafik. Lika säkert är det att flygtrafiken i framtiden skall drivas med grön energi.  Därom finns inga tvivel.

Därför är jag extra glad att resan mot bättre, grönare, tystare flygförbindelser började förra veckan. Med det avtal som vi undertecknande sätter vi Åland på kartan, visar att vi menar allvar, är beredda att lägga resurser på och medverka till att Åland är den första region som inleder fossilfri flygtrafik till gagn för hela vår ö. Vi vill även med det vara ett föredöme för resten av världen. Åland är en framtidsregion med framtidstro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s