Min far Tore – Entreprenören

Publicerat: 23 maj, 2022 i Personligt

Min far Tore Karlström är och har alltid varit företagsam, driftig, uppfinningsrik och en riktig entreprenör. Han har gjort/varit delaktig i många otaliga stora och mindre projekt under mer än ett halvt sekel. Flera har varit banbrytande och många gånger före sin tid. Bara för att nämna några saker så har han startat upp en plåtverkstad, en fabrik som tillverkat gipsskivor, uppfunnit smarta träreglar, limfogskivor, tillverkat komposter (10 år före det var modernt) och han började sälja och trodde på el-cyklar redan för över 30 år sedan.

Han har idag passerat 80-års sträcket men för den delen så har han inte slutat produktutveckla, komma på nya idéer och förverkliga det han tror på.

Det går att skriva en roman om allt han gjort i sitt liv, men det tänker jag inte göra nu. Jag vet att han håller på skriver sina egna memoarer, så vi får se fram emot dem en annan gång. Det jag däremot tänkte skriva några rader om och som jag tycker är lite charmigt är hans senaste projekt.
Nämligen www.alandskistan.ax

Eftersom han alltid varit en man som gillat bygga i trä, snickra och tillbringa tid i snickerifabriken i Mörby så är det kanske inte så konstigt att han återigen såg en möjligheten i något som inte fanns på Åland. Nämligen handgjorda kistor av åländsk gran utan konstgjorda syntetiska material. Varför importera något som kan tillverkas här, är äkta och hållbart?

Han började fundera på designen och hur den skulle tillverkas i lite större skala men som den företagare han är, även på försäljningen. Sagt och gjort. Nu är tillverkningen igång och kistan som finns i flera olika ytbehandlingar och kulörer går redan att köpa på begravningsbyrån Nocturne.

Jag tycker det är häftigt och det visar att man aldrig blir för gammal för att börja med något nytt, starta en ny tillverkning eller förverkliga en idé som man tror på. Det ger hopp åt oss som ibland börjar känna oss gamla. Det visar också att pensionärer idag är med och utvecklar samhället, skapar nya arbetstillfällen och att ålder bara är en siffra.

Farsan har haft många järn i elden och jobbat långa dagar under hela sitt liv, han har dock aldrig klagat över det utan sett fram emot nästa arbetsdag. Däremot så sa han för några år sedan när han började spela golf att: -”Nu tänker jag gå ner till heltid” Det tycker jag han gjorde helt rätt i men det skall bli intressant att följa utvecklingen och vad han hittar på här näst. För jag är övertygad om att det här inte är den sista idén som farsan hittar på, utvecklar och förverkligar.

Här nedan några bilder ifrån Mörby när tillverkningen just hade börjat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s