Näringsfrihet – öppenhet

Publicerat: 26 mars, 2021 i Personligt

För mig är näringsfriheten oerhört viktig. Skall staten, landskapet eller en myndighet inskränka rätten för någon att bedriva sin näring måste det finnas oerhört starka/giltiga skäl, motiveringar och anledningar till det.

De senaste tre veckorna har alla restauranger på Åland tvingats hålla stängt och inte kunnat ta emot sittande gäster. Det har de tvingats till utifrån den smittspridningen som började den 16 februari och pågick under dryga två veckor. Beslutet grundades alltså på smittskyddslagen (som är finsk behörighet) och kopplat till ”fara för liv & hälsa”. Den begränsningen gäller fram till på söndag 28 mars.

Ljuset i tunneln under Godbyvägen vid ÅCA

I måndags valde den finska regeringen att lämna ett nytt lagförslag till riksdagen om att restaurangerna ytterligare skulle tvingas hålla stängt, fram till den 18 april. Den lagen har nu ekonomiutskottet givit sitt utlåtande kring där de bland annat hörde grundlagsutskottet som återigen var tydliga.

I korthet kan man sammanfatta att grundlagsutskottet säger att regeringen inte generellt kan stänga alla restauranger utan att det först görs en epidemiologisk bedömning i regionerna. Först därefter kan de utfärda en förordning och tvinga restaurangerna att stänga i de områden där det epidemiologiska läget kräver det. 

Det betyder troligtvis att restaurangerna i flera regioner i Finland kommer kunna öppnas och hållas öppet från nästa vecka. Norra Karelen, Södra Österbotten, Kajanaland, Mellersta Österbotten och ÅLAND är några ställen som har smittspridningen under kontroll.

Jag har under hela den här pandemin varit en stark förespråkare om att det måste finnas möjlighet till regionala avvikelser och att vi skall kunna ha andra regler/öppettider på Åland om vår incidens är på en acceptabel nivå jämfört med andra områden. Vi skall inte begränsas i våra grundläggande fri och rättigheter baserat på hur läget är i Helsingfors eller någon annan region.

Om vi lyckas hålla incidensen på den här nivån, som vi har just nu, kan caféer och restauranger hålla öppet nästa vecka (om de vill). För mig är det viktigt ur ett näringspolitiskt perspektiv men även ur en generell mänsklig åländsk synvinkel. Ett stängt samhälle får aldrig vara det normala. Öppenhet och frihet måste vara vårt mål, inom alla områden.

Vi behöver öppna upp Åland igen, gå ut och äta, shoppa och umgås. Givetvis med fysiskt avstånd, med omtanke. Restaurangerna är oerhört viktiga för Åland som helhet, när de tvingas hålla stängt påverkar det stora delar av vårt samhälle. Restaurangerna genererar liv, rörelse, gemenskap, aktivitet, livskvalité och arbetsplatser.

Jag förstår och beklagar att framförhållningen inte är bättre ifrån den finska regeringens sida. Beslutet om man kan öppna eller måsta stänga på måndag. Tas troligtvis på söndag kväll. Sådana verksamhetsförutsättningar är orimliga att bedriva en verksamhet under. Långsiktighet och framförhållande är vad företagen behöver. Inte den här oron.

Landskapsregeringens resonemang gällande om Åland är öppet eller stängt, baserat sig på vår handlingsplan som klart stipulerar att Åland kan hålla öppet om incidensen är så låg, som den är just nu. Men när det kommer till restaurangerna så är det dock statsrådets förordningen som gäller. Finns Åland med på listan över var det är stängt, så är det tyvärr det. Jag beklagar att det är på det viset.

De senaste året har varit tungt för många och de senaste veckorna extrema. Jag skrev i ett annat inlägg att det alltid är mörkast före gryningen. Jag hoppas verkligen att vi är på väg mot ljusare tider nu och att det är ljuset i tunneln vi ser.

Avslutar med en personlig reflektion.
Igår kväll kände jag att jag ville göra något för min fru Eva så jag skickade iväg ett mail (se nedan) till ett lokalt Bed&Breakfast för lite hemester i helgen. Svaret jag fick (vilket jag givetvis borde ha insett) fick mig ännu mer övertygad om att vi måste göra allt vi kan för att öppna upp Åland, med omtanke.
Nedstängningar får inte vara det normala.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s