Åland Öppnar

Publicerat: 24 mars, 2021 i Personligt

Det är knappast någon överraskning att jag förespråkar att vi måste få i gång vårt samhälle så mycket som möjligt, så snart som det bara är möjligt. Ett stängt samhälle, får inte vara det normala. Fri rörlighet, fri företagsamhet och äganderätten där man bestämmer själv, efter sina egna förutsättningar över sitt bolag och tar ansvar över sitt eget och andras liv måste vara ledstjärnan för oss politiker.

Begränsningar som införs för att inskränka på människor och företags grundläggande fri och rättigheter måste alltid stå i proportion till åtgärderna som föreslås, ha relevans och kunna motiveras väl. De begränsningar vi införde och föreslog för ca en månad sedan, när smittotalet på Åland hastigt steg och vi var den region i Finland med högst incidens, var välmotiverade utifrån den situation vi då befann oss i.

Då stängde vi bland annat ner skolor, museer, simhallar, förbjöd offentliga tillställningar, hobbyverksamheter och rekommenderade att onödiga besök till butikerna skulle undvikas. Detta samtidigt som staten, med vårt medgivande, stängde ner alla restauranger på Åland och i hela landet. Det gjordes för att de två smittkedjor som uppkommit och infekterade ca 200 personer på Åland med Covid-19 måste begränsas och hållas i schack.

De åtgärderna bidrog men fram för allt var den effektiva smittspårningen och smittskyddsteamet hårda arbete det som gjorde att utbrottet stannade upp och nu avtagit. Förra veckan hade vi två bekräftade fall och hittills den här veckan (ta i trä) har inget nytt fall konstaterats. Det här kan givetvis ändras snabbt, något vi blev varse om den 16 februari och något vi absolut inte önskar igen. Därför gäller de grundläggande fundamentala nya livsreglerna fortsättningsvis. Håll avstånd!

Det senaste året har det visat sig att viruset inte smittar via butiker, restauranger eller gränser. Det smittar mellan människor som bär på viruset och inte håller avstånd.
(Här en bild ifrån presskonferensen i måndags om ursprunget till smittan)

Med samma argument som används när samhället ”stängs ner” så anser jag att samhället måste ”öppna upp” om incidensen går ner och situationen återgår till att vara under kontroll. Det har den gjort nu och nästa vecka om inget exceptionellt inträffar är 14-dagars incidensen nere på ”utgångsnivån” enligt vår handlingsplan. (Alltså under fem fall de senaste två veckorna vilket motsvarar en incidens på 15/100.000). En handlingsplan som fungerat väl och som vi hänvisat till under ett år.

Samtidigt som incidensen går ner och vaccinationstakten går upp (22% vaccinerade just nu) vet vi också att förberedelserna för större vaccinationsåtgärder är nära. Därtill går vi mot ljusare tider och vi vet att viruset har svårare att sprida sig när temperaturen stiger och vi befinner oss mer utomhus. Det här måste vi beakta ännu mer framöver när det kommer till nya restriktioner.

Vi måste nu, förutom att fortsätta hålla avstånd, börja göra mer affärer, handla och köpa tjänster lokalt och hjälpas åt att få hjulen att börja snurra igen. Vi måste öppna Åland. Vi har levt med stängda gränser, begränsningar, undantagsförhållande och restriktioner i över ett års tid. Det får inte vara det normala och att vi börjar anpassar oss till det. Restriktionerna ska bara införas när det verkligen behövs och stå i relation/proportion till vad som är nödvändigt.

Låt oss börja förbereda oss för att Öppna upp Åland – med omtanke på ett säkert sätt. Det kommer givetvis ta lite tid innan vi är uppe i full fart igen, men desto längre vi väntar, desto längre tid kommer det att ta att få upp styrfart.

Svaret på våra långsiktiga utmaningar är inte mer begränsningar, nedstängningar, bidrag och fler restriktioner. Svaret är mer öppenhet, valfrihet och företagsamhet. Vill du ha öppet, skall du få ha öppet. Det beslutet skall inte basera sig på ett politiskt beslut utan koppling till smittoläget. Avslutningsvis, är du företagare med permitterad personal, så finns ännu möjligheten till tre månaders 75% finansiering av lönen om du återtar den personalen.
Läs mer om det på AMS hemsida>>

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s