Mörkast före gryningen

Publicerat: 17 mars, 2021 i Personligt

Det här senaste året har varit exceptionellt på många sätt. För även om vi på Åland har varit relativt förskonade ifrån pandemin, när det kommer till de medicinska effekterna, har bieffekterna påverkat samhället betydligt mycket mer än själva sjukdomen och viruset självt. 

Arbetslösheten har varit historiskt hög och orsaken till det är givetvis de stängda gränserna och alla reserestriktioner som påverkat vår rederi/turismsektor enormt. Därtill kämpar många entreprenörer med att få sina företag/livsverk att överleva när affärskontakterna minskat och efterfrågan på varor och tjänster likaså.

Förutom att pandemin slagit hårt mot vårt näringsliv och arbetsmarknad så har den tyvärr dessutom indirekt påverkat samhällsklimatet på ett sätt jag inte sett tidigare. Det har blivit en mycket hårdare, råare och kallare ton i samtalsdebatten. På sociala medier skriver många rakt ut vad de tänker och inte bara en gång har de tankarna varit främlingsfientliga eller rent av rasistiska. Många starka, inte alltid rumsrena, åsikter framförs om medmänniskor baserat på varifrån de kommer eller var de varit.

Många som kommit utifrån har känt olust att nämna att man just gjort det. Otaliga är historierna de senaste året av människor som blivit jagade, utskällda och trakasserade för att de kommit någon annanstans ifrån. Detta samtidigt som vi varit väldigt förskonade när det kommer till hur många som blivit smittade eller blivit allvarligt sjuka.

Av Ålands befolkning på 30.117 stycken personer har det senaste året bara 313 personer hittills bekräftat smittade. Det betyder att 29.804 stycken personer INTE blivit det. De flesta som blivit smittade har haft lindriga symtom och nästan alla har tillfrisknat hemma.

Jo, de senaste veckorna har incidensen varit på en hög nivå (för Åland) men samtidigt har våra offentliga och gemensamma resurser visat vad de går för. Smittspårningsteamet har gått på högvarv och de har gjort ett fantastiskt jobb. De har visat att testning, smittspårning och smittskyddskarantän fungerat exemplariskt. Tack för allt ni gjort.

Just nu hoppas och tror jag att vi är i slutfasen av den här pandemin. I måndags hörde vi på presskonferensen att ca 19 procent av Ålandsbefolkningen över 16 år är vaccinerade samt att många nya vacciner är på gång. Visst finns en liten oro gällande Astra Zenecas paus i några länder men jag är övertygad om att det snart kommer igång igen.

Jag anser dock, trots den höga incidensen, att vi inte får släppa allt vad medmänsklighet och sunt förnuft heter. Om smittan kommit till Åland ifrån öster eller väster spelar ingen roll. Det är inte gränsen som smittar, inte butiken, inte klockslaget eller restaurangen. Det är människor som är för nära varandra som gör att viruset sprider sig.

Låt oss alla ta ett djupt andetag nu. Använd vårt sunda förnuft och hålla avstånd. Rör du dig ute i samhället och möter någon, hälsa glatt (på håll), personen du möter har säkert likt dig något viktigt den behöver göra. För även om vi de senaste veckorna har försökt minska på våra aktiviteter och begränsa antalet personkontakter finns det saker som människor måste göra och som är nödvändiga. Det ska vi inte skuldbelägga dem för. Livet måste fungera och vi har alla olika livssituationer vid olika tidpunkter i livet. Det viktigaste är hur vi beter oss när vi rör oss utanför hemmet.

Det är alltid mörkast före gryningen men jag tror vi har passerat gryningstimmen nu och är på väg mot ljusare tider. Förhoppningsvis ser nästa vecka betydligt bättre ut än de senaste och vi kan börja uppmuntra fler att handlar mer i våra lokala butiker igen. Handeln är nämligen oerhört viktig och skapar många arbetsplatser.

Därtill, så vet vi att om några veckor så har vaccineringen kommit ännu längre, dagarna blir längre och snart kommer påsken och med den våren på riktigt. Vi är inte riktigt där ännu, nu är det den sista uppförsbacken i det här Marathonloppet. Men när vi passerat det här hindret är jag övertygad om att vi kan börja leva livet på ett nytt, annorlunda men bra sätt igen.

Jag är helt övertygad om att vi har en bra sommar framför oss och jag hoppas att vi får uppleva ett nytt glatt 20-tal under många år framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s