Sysselsättningspaketet

Publicerat: 7 september, 2020 i Personligt

Idag presenterade vi i landskapsregeringen tilläggsbudget 4 (TB4) som bland annat innehöll ett sysselsättningspaket. Du kan se mitt inslag nedan.

I korthet går det ut på följande:
Bakgrund:

  • 1600 permitterade/arbetslösa
  • Idag 7 september finns 63 lediga jobb på AMS att söka
  • Vi går mot en vinter/mindre ekonomisk aktivitet på Åland
  • Istället för att bara övervintra och gå i ide, vill regeringen ge möjlighet till att utveckla både företag, människor och samhället

Sysselsättningsfrämjande paketet består av tre pelare

  1. Utbildning / kurser / kompetensutveckling
  2. Permitterade/arbetslösa till nya arbetsplatser eller tillbaka till sina gamla
  3. Starta-Eget – boost

Om budgeten går igenom (och tillhörande tre landskapslagar) så kommer det från den 1 november fram till 30 juni 2021 införas ett temporärt tilläggsstöd till arbetsgivare och till arbetslösa för start av företagsverksamhet som i grova drag går ut på följande:

  • Ett företag som återtar en permitterad eller uppsagd person som varit mer än 3 månader inskriven på AMS kan erhålla 75% av de kollektivavtalsenliga lönekostnaderna i uppemot 6 månader
  • Ett företag som inte påverkats så mycket av covid-19 pandemin kan anställa en permitterad/arbetslös person för att komplettera den normala verksamheten (satsa på nya kunder, marknader, områden eller göra det där som aldrig funnits tid för tidigare)
  • Permitterade/arbetslösa personer som har en affärsidé som den funderat på att igångsätta vill regeringen sporra till att verkligen göra slag i saken nu. Därför erbjuder vi ett starta eget stöd under samma tidsperiod på ca €1400/månad

Jag kommer återkomma till detta lite längre fram när allt är klart men jag vill redan nu skicka en stor eloge till Hans Selander (Lagberedningschefen) för ett utomordentligt bra utfört arbete med ett tidspressat schema och även uppmärksamma Linnea Johansson (Avdelningschef på näringsavdelningen) samt Tomas Lundberg (Myndighetschefen på AMS) som trots att alla har mer än tillräckligt att göra, lyckas få ihop de politiska önskemålen på ett exemplariskt sätt. Till gagn för alla permitterade och arbetslösa ålänningar.

Vill även säga att jag uppskattar de samtal jag haft med fackföreningarna och Aktionsgruppen (Ålands Näringsliv, Företagarna, Visit Åland och de tre bankerna på Åland) och att alla stött dessa förslag ifrån första början. Tillsammans gör vi skillnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s