Jourhavande minister

Publicerat: 3 juli, 2020 i Personligt

Den här veckan har jag varit jourhavande minister. Det betyder att man vikarierar alla andra ministrar och tar beslut som de annars skulle ta. Alla beslut förbereds och föredras av en tjänsteman som är expert på just det området. Givetvis förlitar man sig på att alla beslut är väl motiverade och genomtänkta men ibland kommer politik in i bilden och texterna behöver justeras lite.

Som minister förväntas du kunna svara på alla frågor som uppkommer i samband med de beslut du tar och berätta bakgrunden till varför man tagit just det beslutet. Det är förstås lite extra svårt när man inte har varit med i arbete från början eller det handlar om områden som man själv inte har 100% koll på som exempelvis förebyggande utkomststöd och socialvårdsplaner. Därtill skall man svara på frågor och ge yttranden om helt andra saker såsom skattelagstiftning, apoteks filialer eller ekologiskt utsäde. Det har kort sagt varit en varierande vecka med beslut inom alla möjliga och ibland omöjliga områden.

Det har också varit en tuff vecka men både väldigt tråkiga, tunga och bekymmersamma nyheter såsom att PAF varslar och Birka Cruises lägger ned sin verksamhet men även några positiva nyheter såsom att Consilia vann upphandlingen om nytt ekonomisystem för kommunerna, att Åland Distillery öppnar upp i Jan Karlsgården, att nya samarbeten uppstått (Crosskey & Viking Line om deras personal) och att Ålands Golfklubb inviger den nya golfbanan (som är i världsklass) imorgon.

Avslutningsvis kan jag konstatera att det har varit en oerhört intensiv tid sedan början av mars och Covid-19s intrång i norden. Det har, ärigt talat, gått nästan dygnen runt och den här våren kommer jag nog aldrig att glömma. Jag kommer återkomma lite längre fram med en ”recension” över hur jag tycker vi hanterat krisen.

Den här sommaren kommer inte se ut som vi är vana med att somrar på Åland brukar se ut, men den är förhoppningsvis inte förlorad. Så ta hand om varenda turist som är här, ”Le en smula” och visa ett värdskap i världsklass. Gå ut och ät, besök evenemang och gör grejer.

Tillsammans håller vi hjulen i rullning. I höst tar vi ordentlig sats för de kommande somrarna som förhoppningsvis inte kommer likna något vi heller tidigare har sett. Jag är övertygad om att vi har två fantastiska och oförglömliga somrar framför oss. Där Åland, som fyller 100 år, skall firas mer än någonsin förut.

Låt oss tillsammans lyfta oss själva och förflytta våra positioner flera dimensioner och skapa ett nytt Åland 2.0. Låt oss vara tacksamma över de 100 år som gått, men sätta fokus, kraft energi och se fram emot de 100 år som kommer. Det är nu vi lägger grunden för det.

Men innan vi kör igång 100% igen. Försök också att ta lite semester om du har och kan, vila upp dig och ladda batterierna för hösten kommer bli tuff.

Men jag säger som araberna. ”Med idel solsken, skapas öken”. Vi är just nu inne i vår beskärda del av regn och storm men det är ur kriser nya möjligheter föds. Kom gärna med dina inspel om hur du tycker vi skall ta oss ur detta tillsammans, gå in på www.stormig.ax och ge dina förslag på hur du tycker vi kan göra ett bra Åland ännu bättre.

Håll huvudet kallt, HJÄRTAT VARMT, fysisk distans, stanna hemma om du är krasslig och tvätta händerna så fixar vi det här.

Trevlig sommar och kämpa på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s