Svar nr.2 till Igge

Publicerat: 18 juni, 2020 i Personligt

Först kom en insändare ifrån Igge Holmberg om ”sommarpraktikanterna”. Nya Åland undrade om jag ville svara på den, vilket jag gjorde. (Du kan läsa insändaren och svaret här>> men tydligen räckte inte mitt svar för igår kom en till insändare ifrån Igge. Jag svarar även på den (svaret hittar du här nedan) men med detta hoppas jag att vi kan avsluta den här debattrundan Igge. Har du ytterligare frågor kan du väl ringa.

Hej Igge,

 • Gällande ersättningen finns alltid korrekt information på AMS hemsida, men i korthet så gäller €33,66 i arbetsmarknadsstöd eller grunddagpenning plus det temporära tillägget (fram till och med 30 juni) om €30 som betalas ut under 20 dagar/månad.
 • Gällande de fackanslutna eller de som är med i en arbetslöshetskassa så är beloppen olika för alla individer och baserar sig på den lön personen haft innan permittering/arbetslösheten (men som jag sa tidigare, även den ersättningen finansieras till största del med skattemedel, bara en del är avgifter till kassan).
 • Gällande lönen på €8,50/h så är det kollektivavtalsmässig lön enligt landskapets tjänstekollektivavtal. Säkert kommer någon praktikant att betala skatt på den lönen de tjänar men det förutsätter att de jobbar betydligt mycket mer än det vi står för och att de ingår ett annat avtal med samma eller någon annan arbetsgivare.
 • Gällande lördagar och söndagar så skall praktikanten och uppdragsgivaren avtala separat om det. Landskasregeringen står för 117,6h under en fyra veckors period under vardagar från klockan 06.00-17.00.
 • Gällande arbetarskyddsinspektörens arbetsbelastning ser jag inte att detta skulle ha någon påverkan eftersom ännu fler ungdomar erhållit sommarjobb de senaste åren än vad som nu är fallet.
 • Gällande att vi ”lämnar dessa ungdomar helt i händerna på företagare som fått gratis arbetskraft för en månad” så tror jag fortfarande att det är mycket bättre för våra ungdomar att ha en sysselsättning, ett jobb att gå till, någonstans att känna sig behövd, lära sig något nytt och tjäna egna pengar än alternativet.  
 • Gällande arbetsrättigheterna för våra sommarpraktikanter så tror jag återigen att den stora majoriteten företagare som åtagit sig uppdraget att vara handledare och erbjuda praktikplats värnar om våra ungdomar. Säkert finns det någon som missbrukar det förtroendet men då hoppas jag att ungdomen själv ifrågasätter detta eftersom de har rätt att ingå arbetsavtal ifrån 15 års ålder.
 • Gällande frågan om ”HUR rättfärdigar landskapsregeringen att man ger bort 400 jobb utan minsta motprestation till företagare” så är det som jag skrev i mitt tidigare savar. Detta är en extrem situation vi hamnat i och hos AMS fanns det i början av juni bara fem sommarjobb att söka. De flera hundra normala sommarjobb som brukar finnas att tillgå, finns inte i år och utan detta initiativ så hade flera hundra av de nu tillsatta sommarpraktikanterna inte haft en sysselsättning. Att sedan företag som har det tufft just nu får hjälp på det här sättet tycker jag fortsättningsvis är otroligt bra. En win-win situation.
 • Gällande ett offentligt register över vilka som anställer sommarpraktikanterna kommer vi inte sammanställa. Däremot torde arbetsavtalen bli offentliga och på dessa står även vem uppdragsgivaren är.

  Avslutningsvis vill jag säga att det säkert finns bättre sätt att skapa sysselsättning, över sommaren, för de ungdomar som annars skulle vara utan jobb. Men det här var det bästa vi kunde komma på och förverkliga under det extremt korta tidsspannet.

  Med vi menar jag det fantastiska lagarbete som näringsavdelningen med Siw & Linnea i spetsen, löneutbetalarna på finansavdelningen, Marika på AlandLiving, Anders på Ålands Näringsliv, Nancy på ACT och jag kunde hitta på.

  Därtill kom ett fullständigt stöd av hela landskapsregeringen och de lagtingsledamöter som står bakom regeringen hade det inte gått. Det här visar vad Åland kan göra om man gör det tillsammans.

  Kom gärna med några konkreta förslag och idéer på hur du tycker vi skulle göra istället.

  Trevlig midsommar.

Ps. Men lite humor tycker jag ändå det är att det största motståndet och kritiken mot denna satsning har jag fått ifrån Ålandsnyheter på extremhögerkanten och ifrån dig på den yttre vänsterkanten. Det tar jag ändå som om att jag gjort något bra.

kommentarer
 1. Anonym skriver:

  Bra och bra.,.Det som hänt är att utlovade sommarjobb/timmar bytts mot gratis arbetskraft från Lr. Kanske inte helt lyckat ändå. Särskilt inte när det sker i företag som gått bra trots krisen. Undanträngning av reguljära jobb sker nästan alltid vid dylika insatser. Inte så enkelt

  Gilla

  • fredrikkarlstrom skriver:

   Hej
   På Ams fanns det i maj/juni 5 anmälda sommarjobb. Det fanns ca 2000 personer inskrivna/permitterade. De flesta av dessa 400 praktikplatser hade inte blivit tillsatta av någon om inte detta initiativ tillkommit. Säkert finns några soom hade fungerat ändå, men en överväldigande majoritet är platser som inte fanns före. Det här sysselsätter 400 ungdomar i riktiga företag och det hjälper många företag som annars inte haft råd att få hjälp.
   För mig är det en win-win situation men vill man hitta fel i systemet, hittar man det. Men kom gärna med ett förslag som hade varit bättre så kan vi göra om det till en annan gång.
   //Fredrik

   Gilla

  • Anonym skriver:

   I maj fanns det bl a mataffärer som hade sommarpersonalen klar. I juni hade de drygat ut med gratispersonal och minskat ner på övrigas timmar. Det är ett faktum. Men, vill man inte se ”problem” så gör man det inte. Fortsätt på den vägen så blir det säkert bra. Förslag och tidigare erfarenheter av arbetsmarknadspolitik finns det gott om, men varför skulle jag göra ditt/ert jobb gratis när inte ni gör det?

   Gilla

   • fredrikkarlstrom skriver:

    Som sagt, finns något negativt att hitta nästan överallt om man letar efter det. Men i det här projektet ser jag mera positiva effekter än negativa. Uppenbarligen ser vi olika.

    Gilla

 2. Thomas skriver:

  Tackar min skapare för den sittande regeringens engagemang i den rådande situationen. Jag tackar för röstningsresultatet som rådde till dagens lagting och regering. Med stor tacksamhet kommer jag att kunna fortsätta som arbetsgivare, skapa nya arbetsplatser, betala avgifter, skatter och bidra till ett blomstrande samhälle med många åsikter, hoppeligen konstruktiva! Tack för regeringens engagemang i utvecklingen!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s