Åland öppnar – med omtanke

Publicerat: 3 juni, 2020 i Personligt

Den här sommaren kommer ”vara annorlunda” och den kommer bli unik på många sätt. Men jag har förhoppningar om att den inte är förlorad. Åland har en lång tradition att ta emot sommargäster och så vill vi att det skall förbli. Besöksnäringen på Åland står för nästan 20% av vår BNP och ca 25 % av vår sysselsättning.

Men den betyder så otroligt mycket mer för vår livskvalité. Vilket vi märkte när färjorna slutade gå och restaurangerna tvingades att hålla stängt under april och maj. Vår frihet (som vi tar för givet) och vårt stora utbud, av allt, göra livet på Åland till det bästa stället i världen att leva och bo på.

Alla våra färjeanlöp, restauranger, event, tillställningar och kulturella inslag gör vårt Åland till vad det är. Just nu är inte livet som vi önskar men Åland börjar öppna upp, men det här är bara början.

Jag hoppas på mindre restriktioner och mer frihet inom kort och att alla som vill vill komma hit, skall få och kunna göra det.

För att det skall ske måste vi dock respektera och följa myndigheternas råd, rekommendationer och anvisningar.

Det här gäller oss alla, på riktigt. Vi som lever och bor här och alla som kommer hit och besöker oss. Men jag skulle även vilja skicka en extra påminnelse till alla restauranger och nyöppnade ställen. Tänk igenom hela flödet/kedjan, från när gästen kommer till ditt ställe till den gör det den är där för att göra. Se till att allt hänger ihop. Inte bara skylten på väggen eller distansmärkena på golvet. Vi är bara så starka tillsammans, som vår svagaste länk.

Uppmuntra inte bara till att hålla avstånd så att den eventuella smittspridningen begränsas så mycket som möjligt utan även möjliggöra på alla sätt att det är enkelt att desinficera händer och allt annat.
Rengöra allt, en extra gång. Visa inte bara med ord utan med handling att ni följer rekommendationerna.

Här>> finns ett bra egenkontrollprogram att följa och implementera.

  • Åland är ett av de område som haft minst antal drabbade av Corona viruset och så vill vi givetvis att det skall det förbli.
  • Vi behöver alla få in det ”nya normala” sättet att leva in i vårt DNA/ryggrad som går ut på att följa myndigheternas råd.
  • Det absolut viktigaste, oavsett om man redan bor här eller är på väg hit, är att man inte rör sig i samhället om man känner sig krasslig eller sjuk. Så är du lite krasslig, stanna hemma eller kom hit en annan gång.

Jag vill att Åland skall kännas välkomnande, tryggt och att alla människor som kommer hit skall bli bemötta trevligt, vänligt, med omtanke, respektfullt och med värme. Som Annette Bergbo beskrev , vi behöver mer Flock-humanitet.

Så tänk på att var ödmjuk och snäll. Följ myndigheternas råd, håll huvudet kallt, hjärtat varmt, fysisk distans, stanna hemma om du är krasslig och håll händerna rena.

Ett enkelt budskap för att hålla Åland öppet – med omtanke.
Nu skall jag gå ut på stan, på lunch.
Tillsammans för Åland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s