Starka Tillsammans

Publicerat: 22 mars, 2020 i Personligt

Det är en allvarlig tid vi lever i. Men tro mig, solen kommer fortsätta gå upp i öster och texten i studentsången gäller.  Än klappar hjärtat med friska slag, och den ljusnande framtid är vår 

Coronaviruset är ingen vanlig influensa det ser vi dagligen i medierna och nu har vi två bekräftade fall på vår ö. Det råder undantagstillstånd enligt beredskapslagen på Åland. Syftet med både undantagstillståndet och lagen samt myndigheternas rekommendationer är att skydda befolkningen från smitta.

Detta gäller fortfarande:

 • Stanna hemma särskilt vid feber, förkylningar och andra symtom på luftvägsinfektioner. Följ direktiven på ÅHS webbplats.
 • Besök på äldreboende är förbjudna. Besök inte heller äldre och sjuka i deras hem. Personer över 70 år uppmanas stanna hemma.
 • Besök på ÅHS och vårdinrättningar har begränsats.
 • Undvik folksamlingar. Offentliga folksamlingar över 10 personer är förbjudna.
 • Utrikesministeriet uppmanar att man inte reser och att man återvänder hem om man är på tillfällig resa utomlands.
 • Landskapsregeringen rekommenderar att alla som anländer till Åland håller sig hemma i 14 dygn. Mera information här>>
 • Dagis, skolor osv arbetar enligt undantagslag och enligt landskapsregeringens beslut, det senaste hittar du här>>.

Det är dock inte förbjudet att försöka leva så normalt som det är möjligt trots undantagstillståndet. Är du frisk, njut av livet, tvätta händerna och håll avstånd från andra. 
(Något som jag personligen har lite svårt med eftersom jag använder mig av ”management by hugging” och vanligtvis kramar de flesta jag inte ser så ofta. Det gör jag inte längre men jag lovar, jag kommer fortsätta göra det när vi kommer ut ur tunneln och är tillbaka ute i ljuset igen.) 

Men är du sjuk, flunsig, krasslig eller i en av riskgrupperna, stanna hemma och vila. Kan du distansarbeta och det fungerar, gör det samma.

Starka – Tillsammans

Just nu håller vi på slutför arbetet med den största tilläggsbudgeten i regeringen, någonsin, som injicerar och hjälper Åland hålla hjulen i rullning. Om allt går som det skall så antas ett antal stödprinciper, lagar och budgeten nästa vecka.

Det är nödvändigt, men det är knappast tillräckligt. Resursbudgeten -Starka Tillsammans-, hjälper både människor och företag som har det svårt just nu. Vi kommer informera/debattera detta mer och ingående de kommande dagarna i lagtinget, så jag skall inte orda mer om det nu. Det finns fortfarande frågor att lösa och praktiska bitar som måste på plats. Lovar informera mer här på bloggen om stödpaketet inom några dagar.

Men det som nu är viktigare än någonsin är att konsumtionen inte stannar av. Du som är frisk och utan symtom samt jobbar inom offentlig sektor eller på något av företagen som går bra, ta till dig av det här:

 • stötta din lokala handlare, 
 • gå till frissan, 
 • käka lunch ute alla dagar (håll avstånd)
 • gå på cafe 
 • förbered dig inför vårens alla sysslor redan nu, 
 • kör gräsklipparen på service nu, 
 • boka tid för byte av vinterdäcken 
 • planera vilka blommor/grönsaker du ska plantera inom kort,
 • boka in dig själv/din partner och njut av god mat, nyböddad säng och skäm bort dig i en lyxig stuga/hotell eller BnB, på Åland
 • ta en dagsutflykt till Skärgården 
 • serva cykeln, 
 • skicka ett blomsterbud till någon du tycker om.
 • med mera, du fattar vad jag menar

Gör det du kan. Unna dig något annorlunda.  Upptäck Åland. Drick en lokalproducerad öl. Grilla åländsk korv och drick åländsk mjölk. 

Är du en företagare i kris vill jag ändå uppmärksamma dig redan nu att på måndag öppnar Ålands Näringsliv sin akuta ”sambandscentral” för företags likviditetsrådgivning och hjälpinsats.

På tisdag tar jag de nya stödprinciperna och på onsdag kan bankerna börja behandla dessa likviditetslåneansökningar och förhoppningsvis kan lagtinget klubba Resursbudgeten på fredag. Såhär snabbt har aldrig ett sådant här stort arbete gjort på så kort tid men det har varit gjorts möjligt tackvare att alla verkligen alla gjort sitt yttersta och gjort det tillsammans. Politiker, tjänstemän, myndigheter, branschorganisationer, banker och samarbetspartners. 

Som jag sa tidigare, jag kommer återkomma till det här stödpaketet många gånger nästa vecka. Det finns väldigt mycket att säga om det och det är en ”Första Hjälpen” men en viktig sak är att det här paketet bygger på förtroende. Ifrån dig som företagare, Ålands Näringsliv, bankerna och landskapet. Pengarna skall till de som behöver akut likviditet och är i en kris, inte till de som inte behöver.

Den här krisen är dock inget sprinterlopp, utan ett maratonlopp. Det kommer bli ett stålbad för många och fortfarande finns fler frågor än svar och ingen av oss vet hur sommaren, hösten eller nästa år kommer se ut.

På Åland har vi många styrkor, egenskaper och egenheter. Låt oss tillsammans lyfta oss själva och varandra. Använda vår kreativitet, entreprenörskap och hårda arbete till att göra gott och göra vad vi alla kan i en tid när hela världen kämpar emot samma virus. Vår litenhet, närhet och smidighet är vår styrka, låt oss visa världen att vi starka tillsammans.

Jag är helt övertygad om att vi på Åland har fantastiska förutsättningar att komma ut ur den här tillfälliga krisen om vi alla dra åt samma håll, tänker mer på varandra än oss själva, erbjuder varandra en hjälpande hand och frågar om hjälp när det behövs.

Så avslutningsvis, vill du ha kvar vårt fantastiska näringsliv, vår välfärd och vårt stora utbud av varor, tjänster och produkter i framtiden. Anlita dom idag och gör det varje dag!

Nu kavlar vi upp ärmarna, och håller huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena. Låt oss dricka champagne tillsammans när det här är över

kommentarer
 1. biscuitab skriver:

  Kloka ord!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s