Resetips – St. Petersburg

Publicerat: 5 november, 2018 i Personligt

IMG_1075

Vi var till St. Petersburg för en dryg vecka sedan och jag tänkte komma med några resetips till dig som gärna skulle åka dit. Jag tänkte inte skriva så mycket om allt som finns att se och göra där, för det finns det så många andra som gjort. Tripadvisor är ett bra ställe att börja. Utan jag tänkte komma med lite konkreta tips för dig som bor på Åland och vill ta dig dit på ett smidigt, billigt och optimalt sätt.

St. Petersburg är en stad som är oerhört nära, men ändå väldigt långt borta.

Det första du måste se till att ha ordnat innan du ens tänker på att ta dig dit är ett turistvisum. Det gör du antingen via en resebyrå (kostnad ca €100,-) eller så gör du som jag, ansöker om det direkt via konsulatet, det kostar €35,-
Men innan du åker till konsulatet, måste du ha lite dokument med dig.

 1. Du måste först ha bokat ett hotell och få det hotellet att ”bjuda in dig” till Ryssland.
  Vi bodde på www.goldtriangle.ru/en. Det var ett väldigt prisvärt, centralt och bra hotell som jag absolut kan rekommendera.  När du bokat ett rum där kan du gå vidare och ”ansöka” om att de bjuder in dig. Det går väldigt smidigt och enkelt via deras hemsida. (Du behöver den inbjudan och referens/bokningsnummer för att kunna ansöka om ett visum)
 2. Du måste även ha ett intyg på en reseförsäkring som gäller i Ryssland ifrån ditt försäkringsbolag. Bara att begära så skriver dom ut ett.
 3. Du måste ha två godkända fotografier på dig själv, gärna i färg och inte alltför gamla. Dom skall inte limmas på ansökan (även om det står så) utan lämnas med separat till konsuln.
 4. Givetvis måste passet ditt vara i skick och ha minst sex månaders giltighetstid kvar
 5. Du måste fylla i en VISA ansökan (elektroniskt) via den ryska ambassadens hemsida i Helsingfors, länken är inte direkt lätt att hitta eftersom sidan bara finns på ryska och finska (däremot finns själva ansökningsformuläret på engelska).
  Du hittar länken här>>  OBS. Väldigt viktigt att du väljer ”konsulatet i Mariehamn” i fältet på typ sista sidan. Och printar ut ett exemplar i 100% och skriver under.

När du har alla dessa papper kan du åka till konsulatet mellan 10:00-12:00 måndag till fredag men jag skulle rekommendera att du ringer på förhand och pratar med konsul Mikhail Grigorievich Teeth.

Han är en väldigt trevlig man och pratar bra svenska (eller norska om man skall vara ärlig). Telefonnumret dit kan vara lite svårt att hitta och på flera ställen på nätet finns bara ett nummer som går till en Fax (bl.a på Visit Ålands hemsida…)

Numret du skall ringa och är 018-19 524. Jag har även konsulns mobilnummer ifall du behöver det (men eftersom jag inte vet om han vill lämna ut det så får du höra av dig till mig personligen om du behöver det)

När du sen lämnat in alla (rätt ifyllda)  dokument får du ett bankgiro av konsuln och så måste du åka till banken och betala €35,-/ansökan och köra tillbaka och lämna ett kvitto över betalningen i hans postlåda. Sen om allt går bra har du ett visum efter ca 10 dagar.

Nu kan resten av resan fortsätta. Mitt tips är att du gör såhär:

 1. Boka ett bord på Park Restaurang och Bar till klockan 20:00 samma kväll som färjan går och beställ in en Rysk Kryddoxe för att komma i rätt stämning. Boka här>>
 2. Boka Viking Line till Helsingfors. Avgår 23:30 samma kväll som du bokat bord på Park 🙂 Boka här>>
 3. Boka tågbiljetter här>>  (det är inte värt att betala extra för 1:a klass, så boka 2:a klass. Det finns även en restaurangvagn som är riktigt trevlig och deras carbonara är helt ok.
 4. Ta taxi till hamnterminalen ifrån Park ca 22:45 och stig ombord på färjan
 5. Gör vad du vill på båten och gå sedan och lägg dig
 6. Ät en god frukost.
 7. Stig av båten i tid och ta taxi eller spårvagn till centralstationen
 8. Gå direkt till tåget, du hittar det troligtvis på perrong två, leta upp din sittplats och slå dig ner.
 9. 3 timmar och 27 minuter senare är du i St. Petersburg, Tull och gränskontroll sköts på tåget och är väldigt smidigt.
 10. Kom ihåg och boka transfer ifrån tågstationen via hotellet. Det är absolut värt det, då står en kille och väntar på dig (vi fick åka en väldigt fin Merca AMG)
  Ge gärna killen 100 rubel eller så i dricks
 11. Checka in, och ta på dig bra skor och gå direkt till Eremitaget så får du en bra bild om vilken häftig stad du befinner dig i.

Nu är du i en stad med oerhört mycket historia, fantastiska byggnader, skulpturer och magi. Ät på Restaurang Tsar en kväll (kolla in deras toaletter (!) när du är där, du har garanterat aldrig sett något liknande…) och besök Mariinsky teatern och gå på balett.
Det är värt det.

Trevlig resa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s