Kort sammanfattning av fyra år

Publicerat: 17 november, 2015 i Politik

c7a1d-289867_10150277041687397_683637396_8254382_623764147_oJust nu pågår debatten i lagtinget om nästa års budget. Jag kanske borde vara där, men det är jag inte. Jag lovade nämligen min fru och neurokirurg Janek att jag skall respektive min sjukskrivning fram tills återbesöket om dryga två veckor. Du kan läsa om operationen här>> 

Vid återbesöket får jag förhoppningsvis veta hur operationen gått och om jag kan börja jobba med kroppen i full fart igen. Men fram tills dess tänker jag ta det lugnt. För första gången i mitt liv. Det är inte första gången jag är sjukskriven men tidigare operationer och sjukskrivningar har jag negligerat och börjat jobba dagen efter. Det gör jag inte nu.

I morse låg jag och funderade på vad jag har gjort de senaste fyra åren och jag konstaterade att det är en hel del. Nästa onsdag förlorar jag dock mitt jobb, min lön och min fina titel och jag återgår till att vara en ”vanlig ålänning”. Något som känns otroligt spännande.

De senaste fyra åren har varit bland de underligaste åren i mitt liv. Tiden har gått fort, samtidigt som det ibland varit ganska långt och tungt. Facit är iallafall, låg arbetslöshet, den högsta sysselsättningen i Europa och att fler företag har startas de senaste åren än någonsin.

Vad har då jag gjort? Har jag spelat någon roll? Jag vill givetvis tro det 🙂

Här kommer en liten sammanställning i listform med några saker jag låg och tänkte på i morse som jag varit med och bidragit till.

 • Curlinghallen (mycket motstånd när beslutet togs om 10% investeringsstöd ifrån LR)
 • Eckerö Golf (det fanns de som ansåg att LR skulle gå in och rädda bolaget, det gjorde inte jag, nu drivs det av en entreprenör som vi stöttat)
 • Hotell Savoys uppgradering
 • Nybyggda Hotell Pommern
 • Smartparken
 • FIFAX (största landbaserade fiskodlingen i norra Europa)
 • Goodtechs kontor
 • ScanTubes utbyggnad
 • Silverskärs Nya fiskeläger
 • Smakbyn
 • Grelsby Bed & Breakfast
 • Haga Kungsgård/Hagbergs/Fellmans-mjölkgårdar
 • Kökars bageri
 • ÅCA/ÅTH/Chips – flera bygg/maskininvesteringar

Jag har dessutom medverkat till att många olika projekt körts igång, bland annat de här är jag stolt över :

 • Skraknästet
 • Sommarlovsentreprenörer
 • Åland Business LAB
 • Ungt Entreprenörskap
 • Team Åland
 • EnklareRegler.ax
 • Tillväxtrådet
 • Åland i Almedalen
 • Vänavtalet med Haikou i Hainan
 • Digitaliseringskurser
 • Rekryteringsmässan i Holland

Sen har jag också medverkat vid många seminarier och möten där jag ;

 • Föreläst om Ålands styrkor och möjligheter i Sverige, Finland och Kina
 • Träffar 1000-talet ungdomar och pratat entreprenörskap
 • Varit aktiv i det nordiska ministerrådet (näring-, jordbruk-, regional- och arbetsmarknad)

Vad har jag gjort mer än suttit i plenum, gruppmöten, överläggningar då?

 • Förvandlat Norra Ålands Industrihus till Ålands Fastigheter Ab och med det förverkligat bageriet på Kökar, fiskfabriken i Eckerö och mjölkgården i Haga.
 • Upp-finansierat Ålands Utvecklings Ab med 3 miljoner euro i offentligt riskkapital
 • Förhandlat fram att Finland stod för ett års kompensationsbidrag – värde €800.000
 • Jobbat för att Maxinge kom till
 • Lotsat Europeiska Regional Fonden, Europeiska Social Fonden, Landsbygdsprogrammet och Europeiska Havs och Fiskerifonden samt Central Baltic Programmet i hamn fram till 2020 (största arbetet under mandat perioden, tog ca två år)
 • Förändrat Skärgårdsnämnden till att bli mer effektiv och aktiv
 • Privatiserat landskapets abytarservice
 • Förändrat arbestmarknadslagstiftningen
 • Kämpat för och lyckats bibehålla vårfågeljakten
 • Varit på minst ett företagsbesök i veckan.
 • Drivit opinionsfrågor såsom; grönt kort, ”enportionsregeln”, 1000kor,  digitalisering, automation och robotteknik.

Vad jobbade jag med som inte lyckades och som ej kom i mål?

 • En direkt flyglinje till Tyskland
 • Hotellet på Lotsberget
 • Förändra TV-licensen
 • Ersättning till de som drabbades av EUs drivgarnsförbud
 • Förenklingar med skattegränsen

Det här var en liten sammanfattning som jag blev och fundera på i morse. Inser att jag måste gå igenom min blogg och mina anteckningar och någon dag sätta mig ner och skriva ner mer utformande om mina fyra år i landskapspolitiken.

På onsdag lämnar jag formellt över ansvaret till den nya Närings/Miljö/Hållbaretsministern Camilla Gunell, jag är övertygad om att hon kommer sköta mitt jobb ypperligt. Hon är smart, kunnig, engagerad, klipsk, erfaren och har ett stort politiskt förtroendekapital både hos företagsledare och ålänningarna. Camilla förstår vikten av att se till helheten och hon kommer bli en bra ambassadör för Åland.

Nu skall jag gå och baka en kladdkaka 🙂

kommentarer
 1. pad skriver:

  Jösses vilken lista ; inte undra på att Din Eva är/har varit orolig… 😛
  -Tur att hon finns, eller hur ?

  +Camilla Gunell har nog stora skor att fylla, men hon har ju hjälp !

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s