Sheriff eller inte

Publicerat: 22 november, 2010 i Uncategorized

När jag pratade i budgetdebatten om regeringens förslag till att bilda en polisstyrelse istället för dagens polisdelegation (som förövrigt bara är ett kafferep utan någon makt) sa jag att det är bra men långt ifrån tillräckligt för att lösa de problem som bevisligen finns inom organisationen. Jag föreslog bland annat att man bör ha tidsbegränsade mandat på de högsta tjänsterna i ledningen och att ett sätt att få större förankring och förtroende bland befolkningen skulle vara att ha en folkvald polischef, länsman eller varför inte en Sheriff. Kontentan var att man inte skall anställa någon till en chefspost på livstid.

Vi har en egen polismakt, varför inte använda och värna den, skapa en myndighet som kunde bli ett föredöme för andra polismakter i Europa. Jag säger inte att vi skall göra precis som i USA utan vi kan hitta ett system som passar på Åland. Många skrattade och smålog när dom hörde mitt förslag men jag kan ju berätta att jag inte är ensam om mina funderingar. Här är ett ganska aktuellt citat av en av Sveriges främsta kriminologer Leif GW Persson :

– Jag tror på en slags sheriff organisation, där poliser är mycket lokalt förankrade. Det är svårare att sätta sig över medborgarna om man tvingas stå till svars mot lokala företrädare.

läs hela reportaget här>>

Och förra chefredaktören nuvarande riksdagsman Mats Johansson på Svenska Dagbladet har även han föreslagit samma sak i Stockholm 2005 läs om det här>>

Så om man skulle ha velat kunde man ha granskat mitt anförande noggrannare istället för att bara förlöjliga och ta det ur sitt sammanhang som Ålandstidningens Kerstin Österman och Niklas Lampi gjorde. Men det är klart, det kräver ju lite arbete och skapar inte samma rubriker.

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Insändaren inne. Dock bara till Nyan.Kommer fler framöver, måste skriva en om regeringens förslag att renovera självstyrelsegården för 11miljoner euro också. Det har inte heller media velat/orkat/brytt sig att granska så mycket.

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Japp det tycker vi, dax att förklara för de som envisas med att vlja missförstå allt ni/du Obundna säger

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Jo, skicka in den. Sätt också in att förslaget förlöjligats av politiker (ministrar?)Harriet skrev också en ledare om hur korkat det är med ert förslag till att slopa tv-licensen. Orättvist tycker hon. Kanske vore bra att skriva en kort insändare till nyan och förklara varför nuvarande systemet är orättvist, samtidigt som ni Obundna inte tycker vi ska slopa public service…

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:I nyan tycker jag.

  Gilla

 5. steelfm skriver:

  Funderar på att lägga in det här som en insändare, vad tycker du?

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Håller med er båda, borde inte en chefredaktör kunna hålla sig till sanningen och se helheten i de förslag som läggs i lagtinget, utan att vrida det till något det inte är. Hörde av lagtingsfolk att Lampi inte en enda gång tagit sig tid att sitta på åhörarbänken och på så sätt skaffat sig en egen äkta åsikt. Lampi har antagligen bitit sig själv i foten den här gången.

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Jag anser att Ålandstidningen med framför allt Lampi i spetsen borde be om ursäkt i krigsrubriker på förstasidan för att rädda åtminstone lite av sin heder. Ledaren var något av det mest infantila jag läst, alla kategorier.Nya Åland och Radio Åland kan bra följa exemplet.

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  Simon H writes:Som med många saker vill media förlöjliga nya olika förslag, som kanske inte alltid är helt konstruktivt uppbyggda. Men grundtanken finns kvar och det ska befrämjas och skapa något bra utav det. Ditt förslag låter inte dåligt, det är faktiskt intressant att betänka.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s