Ab Åland eller familjen Åland

Publicerat: 5 oktober, 2015 i Politik

1010_familyiseverythingPå Åland finns det idag många olika företag, vissa har som mål att generera vinst till sina aktieägare och andra existerar för att en företagare/entreprenör älskar sitt företag och vill skapa arbetsplatser, sysselsättning, mervärde och medverka till något större än sig själv.

På samma sätt som det finns många olika företag och företagsmodeller finns det även många olika familjer. Vissa är trasiga andra hela, vissa misskötta och andra fungerande, några är olyckliga och andra är lyckliga. Ett av huvudsyften med en familj är att medlemmarna i den skall kunna känna sig älskade, trygga och alltid ha en plats att vända sig till om de hamnar i knipa och behöver hjälp, en plats att få kalla sitt hem.

I ett företag eller familj är allting inte alltid rättvist, ibland gynnas eller missgynnas någon framom någon annan, ibland behöver någon arbeta lite hårdare eller lite mer än andra för att helheten skall fungera. Ibland går det bra, ibland kommer det lite motgångar.

Gemensamt för att bägge skall fungera är att det krävs hårt arbete och att ingenting är gratis samt att alla gör så gott de kan med de förutsättningar de har. Men det krävs också ett gott ledarskap, tydlighet och att någon sätter gränser och prioriterar. Det behövs en eller ett par individer som bland annat tar det yttersta ansvaret, ser till helheten, vågar ta beslut och ser till att inkomster och utgifter går ihop. Kanske inte alla år men på sikt.

Vad är då Åland?

De senaste fyra åren har jag kommit till insikt att Åland inte är eller kan skötas som ett aktiebolag. Åland är snarare en familj och bör skötas på samma sätt. En familj som tar hand om sina medlemmar, erbjuder trygghet och frihet och som samtidigt har famnen öppen för fler som vill flytta in.

En familj är ingen ensaks-fråga, det är en helhet där människor tillsammans har rättigheter men även skyldigheter. En god familj öppnar även upp sitt hem för de som behöver hjälp samtidigt som man värnar om de som redan bor under samma tak.

Om mindre än två veckor är det val. Rösta inte på ett parti som driver ensaksfrågor, rösta på de som ser helheten.

kommentarer
 1. […] Efter mina år i landskapsborgen har jag kommit till insikt att ett samhälle varken kan eller bör skötas som ett företag, utan mer som en familj. (Skrev om det här>>) […]

  Gilla

 2. Robert skriver:

  Fin insikt. Så du har lämnat Moderaterna?

  Gilla

 3. Jörgen Strand skriver:

  Bra skrivet! Lycka till med operationen och krya på dig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s