Skapa möjliggörande miljö för robotteknik

Publicerat: 31 augusti, 2015 i Politik

En insändare i dagens tidning.
robot”Vad gör du?
– Jag håller på tvättar, diskar, dammsuger, klipper gräsmattan och läser en bra bok.”
Detta är redan idag fullt möjligt i många åländska hem tack vare robotteknik och tillämpningar inom artificiell intelligens. Den tekniska utvecklingen kommer nu in ett nytt skede eftersom tekniken, komponenter och kunskapen kring tillämpningar snart finns tillgängliga till en kostnad som gör det tillgängligt för den vanlige konsumenten.

I förra veckan konfererade 70 robotforskare från närmare 40 länder på Åland, evenemanget innehöll synnerligen intressanta presentationer. Denna vecka går evenemanget ”World Robotic Sailing Championship” av stapeln i Mariehamn där deltagare från sex olika länder ska tävla med obemannade autonoma upp till fyra meter långa segelbåtar. Högskolan på Åland är engagerade evenemanget som rapporterats om i media.

Robotteknik som idag används främst inom industrin, kommer snart att finnas i tillämpningar i hemmet, inom omsorgen och inom logistikbranschen m.m. Denna utveckling kommer Åland att ta del av men vi borde också försöka etablera det som en näring på Åland. Att hitta nya tillämpningar och få några företag att slå rot på Åland inom detta gebit kunde ge stora kringeffekter och skulle vara en passlig nisch för Åland då det handlar om kunskapsintensiv tjänstsektor.

För att detta ska vara möjligt bör vi överväga hur vi kan gynna utvecklingen, t.ex. inom logistik; hur kan vi skapa en möjliggörande miljö för förarlösa bilar, fartyg och drönare som gör det attraktivt att utveckling tillämpningar på Åland. Hur kan vi erbjuda vår sjukvårds- och omsorgssektor som kreativ miljö för att testa robotteknik som avlastar och underlättar? Hur kan vi fläta in detta i övriga redan befintliga närings- och utbildningspolitiska åtgärder?

För att få en helhetsuppfattning om detta kommer landskapsregeringen att be Högskolan på Åland, som är vårt kunskapscentrum inom detta område, att en studerande i ett slutarbete skulle undersöka dessa möjligheter och föreslå åtgärder för att anpassa Åland till utvecklingen och skapa en möjliggörande miljö för denna utveckling. Kommande landskapsregering kan sedan ta fram ett åtgärdspaket för att förverkliga detta.

Fredrik Karlström och Danne Sundman (MSÅ)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s