Promillegränsen

Publicerat: 28 april, 2015 i Politik

alkohol_bildDebatten om sänkning av promillegränserna i trafiken går het på Åland. Det är få frågor som engagerar ålänningarna så mycket som när det kommer till frågan om alkohol. Det är väl bara ”kaninerna på lilla holmen” och jordbrukspolitiken som engagerar lika mycket.

Jag har sedan jag kom in i lagtinget 1999 förespråkat att vi inte skall röra den nedre gränsen av rattfyllerigränsen utan fokusera på de riktiga problemen, alltså de som kör grovt rattfulla. Jag har bland annat förespråkat att vi skall ta bilen av de som återkommande gör det, tyvärr har jag dock inte fått majoriteten med mig på det spåret utan majoriteten har valt att vilja sänka gränserna för rattfylleri istället.

I lagtinget finns en beställning på att gränserna skall sänkas och om det skulle vara en omröstning idag skulle det svenska systemet på 0,2 promille vinna över det nuvarande. Röstningssiffrorna skulle bli 25-5 (plus minus några avstående/frånvarande) men en klar majoritet finns i Ålands Lagting för en sänkning. Hur vet jag det? För jag har pratat med partierna, jag har lyssnat på debatten under många år och handlingsprogrammet för risk- och missbruk som behandlades i lagtinget för ett tag sedan säger att det skall göras.

Min kompromiss
Den innebär att vi inte gör rakt av som i Sverige och vi fortsätter inte som i Finland.

Förslaget är som ni vet att den som ertappas bakom ratten med en promillehalt mellan 0,20 och 0,49 i utandningsluften kommer att tilldelas en ordningsbot, inte dagsböter. Personen blir inte heller av med körkortet och får körförbud men bör naturligtvis inte heller köra vidare innan promillehalten har sjunkit under 0,2. Förslaget innebär också att ”en gång är ingen gång, men två gånger är en vana”.

Alltså vi sätter inte igång polisens, vårdens och rättsväsendets resurser på de som för första gången åker fast i en av polisens kontroller förutsatt att den personen inte blåser över 0,5 promille som idag.

Däremot om det rör sig om ett återfall inom ett år ska polismyndigheten omhänderta körkortet, ge dagsböter och bestämma en körförbudstid som, beroende på olika omständigheter, som till exempel alkoholhalt, trafiksituation och tidigare rattfylleribrott kan vara upp till sex månader.

Förslaget betyder alltså att vi INTE rakt av sätter in det väldigt kraftiga straffet direkt för de som blåser 0,20-0,49 utan det kvarstår att gälla vid 0,5 promille och uppåt. Vi visar med det här förslaget att alkohol och bilkörning inte hänger ihop men vi är samtidigt pragmatiska, realistiska och väl medvetna om att det tar tid att ändra attityder och vi vill inte skuldbelägga, frihetsberöva och straffbelägga personer som blåser under 0,5 promille på ett sätt som vi idag gör, för de som blåser över det.

Det här förslaget innebär också att polisens, akutens och rättsväsendets resurser inte behöver sättas igång med full kraft vid ett väldigt lågt positivt blåsprov, vilket det skulle göra om vi gick direkt på det system som används i Sverige.

Den här frågan handlar alltså inte om 0,5 eller 0,2 promille. Beslutet om 0,2 promille är redan klart i lagtinget, frågan är om det skall vara 0,2 som i Sverige eller min kompromiss?

Det är fakta, oavsett vad vi alla kan tycka om det, men det är lagtingets beställning. Skulle jag inte lagt det här kompromissförslaget skulle det bli 0,2 promille som i Sverige. Det vill inte jag ha, så ibland är det bättre att ta det mindre dåliga alternativet och kompromissa än att förlora slaget helt. Tyvärr i politiken når man inte alltid hela vägen fram med sina förslag och idéer och ibland måste man inse när en fråga är förlorad och göra det bästa av det. Det har jag gjort för alternativet hade ur min synpunkt varit sämre.

Sen till slut kan jag inte låta bli att reflektera över att det idag inte är någon som riktigt vet hur mycket eller lite man kan dricka innan man når 0,5 promille. Det är väldigt olika beroende på hur stor du är, hur mycket du sovit, druckit tidigare, vilket fysiskt/psykiskt skick du är mm.  Det enda vi vet är att det handlar om ca tre/fyra/fem/sex mellanöl eller några glas vin innan du passerar gränsen, beroende på person.

Med mitt kompromissförslag är det glasklart, de allra flesta kan dricka EN mellanöl till maten utan att begå ett brott, vill du dricka mer än en mellanöl till lunch eller middag, då skall du lämna bilen och ta en taxi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s