Kort rapport ifrån CB mötet i Estland

Publicerat: 15 april, 2015 i Politik

Map_CB_inBSR_contactpoints-02Igår kväll kom jag och avdelningschef Linnéa Johansson hem ifrån Estland där vi i två dagar har representerat Åland i den styrkommitté och som ska ta beslut gällande vilka projekt som skall få finansiering inom Interreg Central Baltic Programmet för 2014-2020.

Programmet är ett samarbete mellan Estland, Finland, Lettland, Sverige och Åland där gränsöverskridande aktiviteter som gynnar konkurrenskraften, ett hållbart användande av gemensamma resurser, kommunikationerna, sammanhållningen och kompetensen i regionen kan finansieras.

Totalt finns ca 115 miljoner euro avsatt för oss att disponera under perioden och ungefär hälften av det beloppet fördelades nu i den första omgången.

Styrkommittémötet godkände sammanlagt 53 ansökningar med projektidéer som går vidare till den andra och slutliga omgången. Av dessa har fem projekt åländska parter som ska delta i internationellt samarbete under de kommande åren. Innehållet i projekten spänner över alla kategorier som omfattas av programmet. De projekt med åländsk anknytning var följande:

  • Sjöräddningssamarbete mellan gästhamnar,
  • utveckling av utbildningen av sjukvårdspersonal till sjöss,
  • tids- och bränsleeffektivare skärgårdstransporter,
  • åtgärder för att minska utsläpp av näringsämnen och gifter i dricksvatten samt utveckling av metoder för rening,
  • ungt skärgårdsföretagande inom kreativa näringar som t.ex. filmproduktion ingår i projekten med åländska intressenter.

Projekten som går vidare till den andra omgången ska färdigställa sina projektplaner och de slutliga finansieringsbesluten fattas sedan av oss i styrkommittén i slutet av augusti.

Den andra ansökningsrundan för nya projekt öppnar den 24 augusti, dagen innan vi tar det slutliga beslutet i vem och hur mycket pengar de projekt som gick vidare i denna omgång får. Läs mer om Central Baltic och gårdagens beslut här>>

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s