Mjölkarbetsgruppen, så här tänkte vi.

Publicerat: 20 februari, 2015 i Politik

Läst i bägge tidningarna nu i några dagar om tillsättandet av arbetsgruppen som skall titta på utmaningarna som mjölkbranschen har. Eftersom ingen journalist varit i kontakt med mig gällande den och det ensidigt rapporterat i några dagar att några mjölkproducenter ”kräver” och tycker det är ”förmynderi” att vi tillsatt en arbetsgrupp på det sättet så som vi gjort, så tänkte jag iallafall här förklara hur vi tänkte.

På mjölkmötet som jag sammankallade kom det fram ett förslag om att tillsätta en arbetsgrupp som skulle komma med förslag på både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder för att förbättra lönsamheten i mjölkbranschen. Att titta på allt ifrån likviditetsproblematiken, förpackningar, om andelsslag är den optimala strukturen för ÅCA, vilka politiska möjligheter vi har att stödja, vilka olika kampanjer om att äta/dricka lokalproducerat vi kan vara med och finansiera, se på eventuellt nya marknader, internationaliserings och exportstöd, det nya upphandlingsdirektivet ifrån Eu. etc.

Efter mötet blev jag kontaktad av flera mjölkproducenter som alla hade olika förslag på vem ifrån mjölkproducenterna som borde sitt med (också förslag på vilka som definitiv inte bör sitta med…)
Eftersom jag insåg att det knappast kommer att finnas en enighet i en representant och gruppen inte bör bli för stor resonerade jag tillsammans med avdelningen att vi tillsätter en grupp bestående av personer som inte representerar sig själva utan den organisation de jobbar för eller i.

Sen kallar vi givetvis alla mjölkproducenter som vill på hörande, små, medel och stora gårdar. De som har mjölkrobotar eller gjort nyinvesteringar i mjölkgropar, vi hör de som tagit över befintliga familjegårdar och investerat de senaste åren. Kanske anordnar vi ett liknande event som den kreativa verkstaden vi genomförde med TeamÅland. Det här var tanken.

De personer som tillsattes var alltså följande:
För att visa att åländsk mjölk är politiskt viktigt föreslog jag att jag är ordförande och Sölve Högman sekreterare/sakkunnig
Johannes Snellman, VD för andelslaget som ägs av alla mjölkproducenter och med särskild insyn i branschen och deras vardag
Tina Danielsson, rådgivare på Hushållningssällskapet som träffar mjölkproducenter dagligen
Henry Lindström, VD för Ålands Producentförbund med god insikt i livsmedelsklustret och bevakare av producenternas intressen
Harriet Strandvik, Ny Nordisk Mat och väldigt aktiv på mjölkmötet
(beaktas måste också jämställdhetslagen när det är Landskapsregeringen som tillsätter en arbetsgrupp, vill mjölkproducenterna göra det själva kan de givetvis göra det och tillsätta vem de vill)

Det här var tanken, tre stycken i gruppen som på ett eller annat sätt är mjölkproducenternas representanter, jag ifrån den politiska sida och Harriet för att hon brinner för lokalproducerade produkter.

Vi får se hur vi kommer vidare, en arbetsgrupp kan givetvis alltid kompletteras och om det uppfattas som förmynderi så behöver givetvis inte jag vara med, jag har ”god i nog” fullt upp ändå den kommande tiden. Kanske bättre att jag tar arbetsgruppens rapport till kännedom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s