Turismstrategin

Publicerat: 10 december, 2014 i Politik

why_tourism_en_webIgår höll samordningsgruppen (Ålands Näringsliv, VisitÅland och Ålands Landskapsregering) ett kreativt uppföljningsmöte med strategigruppen och processledarna som arbetade fram Ålands Turismstrategi 2012-2022. Vad har hänt på dryga två år, vad behöver förändras, vad har inte förverkligats och hur kommer vi vidare var några av frågorna.

En intensiv dag med trevliga människor, mycket åsikter, tankar och funderingar. Återkommer med mer information när ”sekretariatet” sammanställt alla diskussioner och den konkreta handlingsplanen för saker som skall förverkligas 2015. Jag inledde dagen med att prata lite kort om turismindustrin i allmänhet samt ”nånannanism”, digitaliseringstrender och att förändring alltid har skett men att det är hastigheten på förändringen som är den stora skillnaden nu mot förr.

För 20 år sedan fanns knappt internet, mobiltelefonen var få förunnade & 528 miljoner människor reste internationellt. Idag är internet ingen fluga, nästan alla har en smartphone, mer och mer kopplas ihop, internet går mot molnet och ”internet of things”. Tripadvisor, AirBnB, Bitcoin, robotar och drönare är inte längre fantasier eller drömmar. Det är verkligt och det är här nu, gäller att anpassa sig till den verkligheten.

Vi har aldrig haft mer pengar att röra oss med än vad vi har idag. Jämfört med för 50 år sedan så tjänar idag genomsnittspersonen nästa tre gånger mer pengar, har ökat sin livslängd med en tredjedel samtidigt som barnadödligheten har minskat. Trots att världens befolkning mer än fördubblats under den här perioden är det faktiskt svårt att hitta en region i världen som har det sämre nu än förr.

Det är sant att de rika blir rikare, men för de fattiga går det ännu bättre. Mellan 1980 och 2000 fördubblade de fattiga sin konsumtion, kineserna är tio gånger rikare och lever ungefär 25 år längre än de gjorde för 50 år sedan, kineser är den största gruppen resande i världen och bara dom omsätter 129 MILJARDER dollar årligen på sitt resande. Nigerianerna är dubbelt så rika och lever nio år längre. Den andel av jordens befolkning som lever i absolut fattigdom har mer än halverats. Enligt FN:s uppskattning har fattigdom minskat mer under de senaste 50 åren än under de föregående 500. Turismen är ett bra verktyg att transferera rikedom och välfärd från rikare till fattigare områden.

Turism är en framtidsbransch, Åland har möjligheter om vi samarbetar mer, erbjuder turisterna en unik produkt, ett värdskap i världsklass och inte förväntar oss att någon annan skall göra allt utan att skall något bli gjort så skall man göra det själv och tillsammans.

Återkommer imorgon om mer kring samarbete och konkret handling tillsammans, jag håller då nämligen en pressinformation om http://www.teamaland.com klcoakn 14.00. Hörs efter det.

kommentarer
 1. HOLY WATER skriver:

  Välkommen att stödja vår strävan Fredrik!
  https://www.facebook.com/groups/253945969895/

  Gilla

 2. HOLY WATER skriver:

  En av dom kommande och viktigaste sattsningar runt hörnet är just turismen. http://savethebaltic.wordpress.com/2014/12/02/radda-vara-vatten/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s