Ålands Svenska Lärarhögskola

Publicerat: 9 december, 2014 i Politik

OECD-PISA-2013Åländska elever bäst i Norden på matematik, det kunde man läsa i nyheterna igår. Bland annat i HBL och i Nya Åland. Det här är oerhört häftig och något att bygga ett framgångsrikt samhälle och varumärke på. Ansvarig forskare, Heidi Harju-Luukkainen vid pedagogiska forskningsinstitutet på Jyväskylä Universitet, säger: 
”Åland har som ett relativt isolerat område lyckats med det som alla försöker; det vill säga nå toppnivå och samtidigt förbättra resultaten i matematik från PISA 2003. Man ser att ni på Åland har satsat på utbildningen. Ni har lyckats med att både behålla och förbättra de bästa eleverna samtidigt som ni lyft de svagaste!” 

Vill du läsa hela rapporten hittar du den här>>

Den 29-31 augusti i år hade jag förmånen att få träffa 13 ledamöter ur Finska Akademien med ordförande Joakim Paasikivi i spetsen som under några dagar valt att bekanta sig med det åländska samhället. Resan arrangerades av ledamoten Jan-Michael von Schantz och bestod delvis av arbetsmöten och överläggningar med mig, lantrådet, näringsavdelningens chef samt VD:n för Ålands Näringsliv. En konkret punkt som diskuterades var den som ledamot Peter Granström lyfte fram. Nämligen att Åland borde undersöka, analysera och genomföra ”Ålands Svenska Lärarhögskola”. Den tanken växte fram under samtalen mot bakgrund av att den finska skolan fått internationellt erkännande samtidigt som den svenska skolan i internationella studier tappat mark.

Granström hänvisade till den PISA undersökningar som nyligen publicerats. Då visste vi inte det vi vet idag att Åland står sig helt unik i den undersökningen. En annan bakgrund till det här förslaget är att den svenska skolan tappat oerhört de senaste åren och att det kan finnas en stor potential att locka lärare till Åland för att lära av ”Ålandsexemplet”.

Kanske just lärarutbildningen kunde organiseras av Åland och på Åland (i samarbete med Åbo Akademi). Målgruppen skulle vara primärt lärarstudenter i Sverige. Finansiering av utbildning är primärt offentlig men i det här fallet tyckte Finska Akademien att man även skall undersöka privat finansiering tillsammans med någon av de större aktörerna på utbildningsområdet, t.ex Academedia i Sverige.

Den här tanken blev genast ännu mer intressant. Skall diskutera detta vidare med utbildningsminister Johan Ehn som har all rätt att just nu känna sig extra stolt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s