Ministerbesök hos Petteri Orpo

Publicerat: 19 november, 2014 i Politik

fredrik_petteriIdag träffade jag min finske kollega jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo i Helsingfors, med på mötet ifrån Åland var avdelningschef Linnea Johansson och jordbruksbyråns chef Sölve Högman. Här kommer en kort sammanfattning av dagen.

Under mötet överlämnade arbetsgruppen som utrett behörighetsfördelningen i fråga om jordbruksstöd 2014-2020 sin rapport till oss. Arbetsgruppen är inte helt enig även om det finns en samsyn kring många frågor. Jag kan konstatera att det finns anledning att klargöra rättsläget gällande de så kallade LFA-stöden, vilka hör till rikets behörighet enligt de åländska representanterna.

Förutom diskussioner kring rapportens innehåll, diskuterades följande :
– möjligheterna till EU- och nationella stöd till lantbrukssektorn till följd av problemen i handeln med Ryssland. Kan konstatera att det är positivt att 5 miljoner euro i nationella pengar avsätts till mjölkproduktionen i södra Finland, konstaterades även att diskussionerna gällande EU:s stödpaket fortgår och minister Orpo gör allt han kan och lite till för de finska mjölk och grisbönderna. Jag uppmärksammade min finske kollega på att även trädgårdsodlingen har det bekymmersamt och berättade om dess stora betydelse för Åland.
– vi diskuterade även det kommande LBU-programmet och konstaterar att eftersom Finland och Åland har delad lagstiftningsbehörighet inom jordbruksområdet är det viktigt att samarbeta kring information om kalkyler, underlag och förslag till landsbygdsutvecklingsprogram för 2014-2020 och att det samarbetet sker kontinuerligt.
– jag tog även upp bristen på svenskspråkiga bruksanvisningar och användningsföreskrifter gällande växtskyddsmedel och poängterade att det är mycket viktigt att registret finns tillgängligt på svenska på Säkerhets- och kemikalieverkets internetsidor.
– jag tog även upp diskussionen om att möjliggöra export av fisk och fiskprodukter till Kina
– slutligen diskuterades skarvjakten på Åland och jag bjöd in minister Orpo till ett jakttillfälle under våren

Nu gäller det bara för mig att skaffa jaktkort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s