Befolkningstillväxt och låg arbetslöshet på Åland

Publicerat: 2 juni, 2014 i Politik

Idag presenterade ÅSUB intressant information igen. Den här gången gällande Ålands befolkningstillväxt och arbetslöshetsgrad.

Ålands befolkning växte med drygt 160 personer år 2013 vilket var något mera än 2012. Inflyttningen var drygt 860 personer och utflyttningen ökade något från 2012 års rekordnivå till drygt 710 personer. Sett i ett längre perspektiv är 2013 års flyttningsöverskott ganska stort.

Men tänk på dessa siffror en gång till. 860 personer valde att flytta till Åland förra året. 860 personer! Av alla ställen i världen valde dom att flytta hit. Tänk om det inte var så. Tänk vad snabbt Åland skulle tappa i värde som ett attraktivt, välmående samhälle om 710 personer varje år flyttade härifrån och dessa 860 inte flyttade hit. Hoppas verkligen ni 860 personer trivs här och berättar det till era bekanta. Vi behöver bli ännu fler! Hör av er om det finns något jag kan göra för er. Ni är guld värda.

Av de inflyttade var 380 stycken ifrån Sverige, en ökning med 30 personer mot året innan. Totalt kom inflyttare till Åland från 37 olika länder år 2013. Alla är lika välkomna. Gällande utflyttade ålänningar fick totalt 23 länder ta emot personer som flyttade från Åland.

Gällande den öppna arbetslöshetsgraden så var den i Maj genomsnitt 3,7 procent. Arbetslöshetsgraden för ungdomar under 25 år var 5,8 procent. Lite sämre siffror än motsvarande period förra året men det positiva är att antalet lediga platser var 209 stycken (inklusive 52 sommarjobb och 40 platser utanför Åland), och det är 9 platser mer än jämfört med situationen ett år tidigare.

Läs mer på http://www.asub.ax

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s