Elkabel till Finland

Publicerat: 4 november, 2009 i Uncategorized

Jag blev och pratade om den eventuella elkabeln till Finland idag i lagtinget, jag var ganska ensam om att ifrågasätta en satsning på 125 miljoner euro särskilt när satsningen på gasturbinerna i Tingsbacka gjordes för bara 6 år sedan, en satsning som då kostade 15,5 miljoner euro, varav 40% betalades av skatttebetalarna och resten ca 10 miljoner euro fick finansieras via allas våra elräkningar.
Vi obundna föreslog då att man skulle hoppa över satsningen på de två gamla gasturbinerna ifrån andra världskriget början och satsa direkt på en kabel till Finland. Det ansåg inte majoriteten utan röstade för tingsbacka, det var 2003 det.
Svaret jag fick idag på detta var "Man skall inte titta på historien man skall titta framåt"….
Vad jag inte gillar med politikk är att man aldrig kan kräva ansvar i efterhand, alla synder blir förlåtna efter ett val… Jag la tyvärr inget annat förslag men jag försökte hitta en öppning någonstan, antingen att öka anslaget ifrån Finland, titta på en alternativ dragning av kabel till Sverige, eller utöka den egna reservkraften men ingen nappade på något av det.
Så nu är det upp till Ålandsdelegationen att ansöka ifrån Finland om att de skall finansiera 60% av den här kabeln, hoppas dom inte kollar upp hur dåligt vi skötte reservkraften 2003, att den inte höll längre än tio år…

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Tjena Petri, klockren insändare, håller helt med, man borde kolla lite till på det där särskilt med de argument du framför.Kan berätta att elpriset på Åland beräknas bli 53% dyrare för en vanlig konsument jämfört med en konsument i Finland, det är inte klokt tycker jag. Särskilt när politikerna redan plöjt ner 15,5 miljoner euro i några gamla gasturbiner som största delen de senaste åren inte fungerat och tillochmed varit veckotals på service i tyskland om jag fått rätt information, jag skall kolla upp det också!

  Gilla

 2. steelfm skriver:

  Tack för det. Uppmuntrande ord gör att det känns meningsfullare och roligare att göra det.mvhFrille.com

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Petri Carlsson (fs) writes:Bra att du ifrågasatte och tog tag i elkabelfrågan och försökte få fram en diskussion om en eventuell dragning till Sverige. Jag har skrivit några insändare tidigare i ärendet som du kanske har sett. Det bör finnas en utredning gjord på en eventuell ny dragning till Sverige. Då fick jag inte ut information från det offentligt ägda elbolaget? Skulle jag vara i din sits och sitta i lagtinget och fatta beslut om 125 MEUR skulle jag inte acceptera att inte få ta del av ett sådant materal, om det nu finns…

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:bra jobbat! fortsätt uppdatera bloggen, just nu är den ålands mest läsvärda blogg!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s