Mediaavgift

Publicerat: 18 januari, 2011 i Uncategorized

Idag har arbetsgruppen som vi väntat på i flera år kommit med sitt utlåtande om hur finansieringen av ÅlandsRadio/Tv skall förändras. Kan du förstå att dom föreslår en mediaavgift? Alltså regeringen tänker skicka ut en faktura till alla hushåll på Åland och sen skall man bevisa att man inte kan se på TV. Idag kan man se på TV-program via många olika alternativa tekniska lösningar, datorer, mobiltelefoner, läsplattor etc. Alltså alla hushåll kan oavsett om de vill eller inte se på TV på något sätt.

Det betyder alltså att ett oerhört komplicerat system skall upprätthållas där någon skall bedöma om vissa hushåll verkligen inte kan se på TV eller inte, Flera tiotusentals fakturor skall skickas ut. Hur skall man göra med företag? Det värsta är att det fortfarande blir oerhört orätvist eftersom ensamstående pensionärer/föräldrar med sämre inkomst tvingas till att betala mer av sin inkomst för att se på samma sak som en familj med två bra inkomster.

Varför inte ta det via skatten? Mycket enklare, mycket rättvisare och framförallt behöver pengar inte sättas på att jaga människor i onödan! Ibland undrar man hur regeringen tänker…
Hör mera på Ålands Radio i eftermiddag.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Elvis Ahlgren writes:Det borde bli skattupplägget men man får väl se detta som ett steg på vägen. Som om detta skulle vara så svårt och stort att göra. De som tycker illa om förslaget är väl de som inte vill betala. Mesigt att inte kunna gå hela vägen då allting skulle bli mycket enklare. MEN bättre än nu åtminstone.

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Hasse writes:Framförallt är det så att politikerna redan bestämmer hur stor tv-licensen ska vara. Därmed bestämmer de redan idag direkt hur stor den "oberoende" radions budget ska vara. Ge mig, någon, ett rationellt argument för varför man blir mindre oberoende om politikerna även i fortsättningen bestämmer över ens budget.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous2 writes:Vill minnas att ena ledarskribenten sa att nackdelen med att ta avgiften från beskattningen är att man då inte kan garantera att servicen är oberoende. Vilket paller. Som att ålands radio skulle vara 100 % oberoende. Dom som jobbar där har vänner som är politiker, samt i näringslivet. Dom här personerna blir aldrig hårt granskade. Nog måste väl politikerna klara av att organisera en radio som är oberoende, om pengarna tas från skatten alltså?

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Hasse writes:Hyra och taxi baserar sig ju på faktiska kostnader och realiteter, det gör inte en mediaavgift.Jag ser det här som ett steg på vägen till att baka in mediaavgiften i skatten. Baby steps…

  Gilla

 5. steelfm skriver:

  Kort svar.Lagstiftarna tvingar alltså alla hushåll att betala samma avgift oberoende hur många det är i hushållet, oavsett om dom tittar mycket, lite eller ingenting. Alltså en ensamstånde pensionär betalar betyligt mycket mer av sin disponibla inkomst än vad en familj med tre barn gör. Det tycker inte jag är rätt, då är det bättre att ta det via skatten.Ps. Dagisavgiften är oftast lägre om du är ensamstående.

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Danne writes:Är inte så isatt i de olika politsika partiernas politik, men en sak har jag ändå kommit underfund med; Den sittande regeringens sätt att hantera frågor har jag inte mycket över för!

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Frille: att det är orättvist för pensionärer är jag inte riktigt med på! hyran ska ju även den vara billigare om man bor ensam i en lägenhet men jag ju ingen att dela hyran med. Man måste ju även då få nersatt dagisavgift, om man är ensamstående. Taxi! halva priset om man bor själv och inte har någon att dela taxi med! prenumerationer ! dela! eller halva priset….. tycker det är lite moskva över ditt tänk. du har säkert argument att "tv agiften är tvingande!" men det är det att bo också!! om man inte vill bo i en papplåda förstås…

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  Anonymous writes:En tanke: eftersom vi i dagens moderna samhälle även kan se på tv i mobiltelefoner som du skriver ovan. Skall vi då betala 220€ i tv-licensavgift eller skall vi betala det via mobiltelefonräkningen? Vid det senare alternativet, vem ser till att pengarna betalas från mobiltelefonoperatörerna till sin rätta mottagare?Om man ser på tv via bredband (ip-tv). Skall man då betala ytterligare mera pengar för att få se på kommersiell tv?För icke-kommersiell tv kan pengar behövas för att finansiera dem. För de kan en skatt uppbäras, men jag betalar inte skatt för att se på reklam och annan marknadskommunikation förmedlad av en tv-apparat. Summa: uppbär en liten skatt för de medier som behöver pengar. Sätt som krav från allmänheten att de skall visa att de har lyssnare och tittare under en prövoperiod. Om inte kan man lägga ner dem då allmänheten inte heller skall betala för något som inte ligger i allas intresse.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s