Annorlunda dagar

Publicerat: 7 maj, 2014 i Politik

europa_ungdomarIgår höll jag ett föredrag för ca 50-talet gymnasieungdomar ifrån Belgien, Turkiet, Norge, Danmark och Åland om företagsamhet och entreprenörskap. Idag fick jag förmånen att träffa och prata med åtta stycken ungdomar ifrån Kumlinge Högstadieskola och göra detsamma. Alltid lika roligt att få träffa personer med olika bakgrund och ifrån olika ställen. Måste säga att det blev lite extra tänkvärt när en av killarna ifrån Turkiet kom fram efter föreläsningen och sa -”Tänk om vi hade sådana politiker som dig i vårt land, hos oss är alla politiker gamla gubbar som är omöjligt att få kontakt med”. Jag är glad över att vi lever där vi gör, att vi har ett sådant öppet samhälle som vi har. Där närdemokratin fungerar, politiker inte är gamla gubbar på affischer och att yttrandefriheten är en grundbult. Inser även ibland är våra problem och utmaningar egentligen är ganska små när man tänker hur andra människor i andra länder har det… Vi tar ibland mänskliga rättigheter för givet.

kumlingeKan även konstaterar att det är lite enklare att prata svenska än engelska, trots att jag bott några år i USA. Inser varje gång att även språk är sådant som behöver gödslas och vårdas, pratar man inte längre ett språk man lärt sig är det alltid lite trögt i början innan hjärnan börjar fungera som man önskar. Inser också att de 20 åren sedan jag levde ”over there” gjort mig trögare att tänka på engelska. Det är väl kanske inte så konstigt och det är väl en del i det som sker och händer när man börjar bli gammal och till åren, att man blir lite trögare 🙂

Lovade min fru idag att jag skulle komma hem lite tidigare, så vi bestämde träff och middag klockan 17:00….Det gick inte som planerat, idag heller…

Klockan 16:55 ringde Jonny på Företagarna på Åland och undrade var jag var för jag hade ju lovat komma och säga några ord och dela ut några diplom till de som gått alla kurser i vår Företagarskola. Skämdes som en hund, ringde min fru direkt och kort meddelade att vi inte syns förrän om några timmar, satt på mig kavajen och sprang iväg. Fick återigen möjligheten att prata med företagare/entreprenörer och blivande sådana. Även om det inte var meningen så blev jag att köra min lite smått improviserade föreläsning en gång till. Till er som var där (förövrigt tio kvinnor och fyra män) hoppas jag att ni inte tyckte att jag tog för mycket av er tid och att ni inte kände att jag blev för ”mycket”. Har dock svårt att slita mig ifrån personer som gillar/brinner för företagsamhet och valt att lägga sin tid på att få lära sig mer om det. Ni är otroligt viktiga!

Sen har jag lite svårt att alltid ha på mig politikerhatten och jag vet att jag inte riktigt håller mig innanför de ramar jag borde, men har så svårt att inte dela med mig av mina erfarenheter som tidigare företagare och jag hoppas så att jag kan inspirera fler att välja den vägen. Utan företag som betalar skatt, skapar arbetstillfällen och sliter dagarna ut och in, så har inte vi politiker några pengar att fördela. Något jag tänker på varje dag i mitt jobb. Jag vet hur svårt det är att tjäna pengar, anställa och få företagen att växa, generera vinst och med det kunna betala skatt. (Det borde alla politiker test på någon gång, innan man blir politiker… 🙂

Kan även berätta att jag idag träffat några av kandidaterna i vår innovationstävling Skraknästet för en generalrepetition. På måndag klockan 18:00 är alla välkomna till Ålands Näringslivs vårmöte på Alandica och lyssna till fem företag som tävlar om €10.000,- för att användas till förverkligande av sina idéer.  Skall bli intressant och se hur våran jury bedömer deltagarnas prestationer, presentationer och affärsidéer. Kom dit veja!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s