Politiker och sociala medier

Publicerat: 27 april, 2014 i Politik

Det har diskuterats en hel del på de sociala medierna i helgen efter Fredrik Rosenqvist ledare där jag får stå symbol för någon som bara vill framhäva och förhärliga mig själv i något sorts egoistiskt ”självbespeglande propagandamaskineri” för att bli återvald 2015. Jag svarade på den ledaren men tänkte nu utveckla resonemanget lite. I de två första val jag ställde upp i fick jag ofta höra citat liknande det här:

”Politiker är osynliga, hälsar aldrig förrän tre månader före valet och de säger alla samma sak och alla tycker likadant. Det är alltid samma människor som blir invalda och kan man inte bli något annat så kan man bli politiker”.

Idag får vi alltså kritik för att vi syns för mycket, att vi bloggar, facebookar, twittrar och instagram:ar. Kritik för att det inte bara är politik utan en massa annat personligt och ibland privat som väljarna skall behöva se. Som jag skrev i mitt svar ser jag kraften i det digitala, vi lever i en ny tid som förändrat världen i grunden, men där mycket är ännu outforskat och mycket kommer att fortsätta förändras.

Under mina år på nätet har jag sett att när jag ”bara” skriver politiska inlägg på min blogg eller när jag klistrar in anföranden ifrån lagtinget så minskar aktiviteten hos de som följer den. Om jag är frånvarande ifrån bloggen några dagar minskar antalet besökare ganska snabbt. Blandar jag dock innehållet med händelser ur livet (som även de kan vara politiska) så kan inlägg få oerhörd spridning och jag kan påverka människor att tänka nytt och annorlunda och de som kommunicerar tillbaka påverkar mig. Jag har skrivit totalt 1243 stycken inlägg på bloggen, de flesta politiska de senaste åren, både om sånt jag gör, gjort och skulle vilja göra. Hade det varit bättre om jag inte gjort det? Jag tycker inte det.

Det kanske bästa exemplet den senaste tiden är det här inlägget om Carola på Läderbiten>> och hennes företagsamhet som jag skrev den 3 mars.

Slänger in en bild på en ”printScreen” ifrån statistiken ifrån den dagen. Det inlägget sågs alltså av 775 personer den 3 mars. 669 personer hittade dit via Facebook, 9 via Twitter och 8 via linkedin. Efter den 3 mars har inlägget fortsatt spridas och hur många som läst det idag vet jag inte. Men frågar ni Carola så har hon fått otroligt mycket respons på det.

statistik_3_mars

Här har sociala medier verkligen hjälpt min blogg att fortsättningsvis vara aktuell och frekvent besökt fastän inläggen inte kommer lika ofta nu sedan jag blev minister som innan. Jag kan hålla med Fredrik Rosenqvist att det tar tid att skriva intressanta, innehållsrika och vettiga politiska texter, därför hinner jag inte med det så ofta längre. Önskar jag hade den tiden. Men Facebook, Twitter och Instagram tar inte samma anspråk i fråga men har blivit ett redskap som gör att när jag nu skriver något ”vettigt” på bloggen nu så kan det spridas oerhört snabbt och de som är intresserade behöver inte läsa allt jag skriver utan bara det som intresserar dem.

För att mina ”seriösa” inlägg skall läsas och få utrymme i den ständigt ökade massa av information, inlägg och digitala flöden behöver och vill jag även blanda in och spegla min personlighet, mitt liv och min vardag. Det är därför jag är så aktiv på sociala medier. Ibland blir det fel, ibland går man för långt, ibland är det tråkigt och ibland tror man själv att man är rolig och ironisk men mottagaren uppfattar inlägget precis tvärtom.

Det här är en svår balansgång men vill inte bli irriterad över mitt eller andra politikers vardagsliv på de sociala medierna så är det väldigt enkelt att blockera oss och istället prenumerera på stenografiska protokoll, beslutsprotokoll, läsa tidningarna eller följa presskonferenser.

Jag kan konstatera att det är fler som kontaktar mig dagligen elektroniskt, än som ringer, att höra av sig elektroniskt är uppenbarligen en betydligt lättare tröskel att komma över än att ringa. Jag tycker det är oerhört häftigt att alla och en var, gratis och enkelt har nära kontakt till varandra och beslutsfattare, att avståndet minskat och sålunda närdemokratin ökat.

Tack Facebook, Twitter och WordPress att ni finns.

kommentarer
  1. […] inlägg har många andra fått stor spridning, inlägg om TAXI:n på Åland, om mitt svar på den ”självförhärligande” ledaren som Rosenqvist skrev, om den landbaserade fiskodlingen, ett inlägg om du vill bli […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s