Rivningsanmälan

Publicerat: 3 april, 2014 i Politik

1970812_10151957277177397_261196783_nJag tycker att vi generellt har ganska lite byråkrati på Åland i förhållande till andra länder och regioner och att åländska myndigheter oftast är smidiga, hjälpsamma och försöker hitta lösningar istället för problem. Givetvis kan allt bli bättre, smidigare och effektivare och alla regler/bestämmelser som finns, behöver inte finnas. Därför instiftade jag för ungefär ett år sedan ett Regelråd, du hittar information om vår verksamhet här>>. Där tar vi mer än gärna emot exempel på vardagliga problem eller utmaningar som du stöter på i ditt yrkes, företags- eller privatliv i förhållande till myndigheter.

Nu har jag dock personligen stött på ett litet onödigt (enligt mig) byråkratiskt ärende. Jag skall se om det går smidigt att genomföra detta projekt i praktiken eller om teorin och byråkratin sätter lite käppar i hjulen och fördyrar eller försenar det jag som privatperson vill göra 🙂
Det handlar om är hur man formellt går tillväga om man vill riva en gammal lada på sin egen gård som håller på faller ihop. Enligt kommunens riktlinjer skall jag göra en rivningsanmälan som skall innehålla följande :

Rivningsanmälan:
– Ansökan, 2 ex
– Lagfart, 1 ex
– Översiktskarta i skala 1:10 000 eller 1:20 000 då byggplatsen finns på oplanerat område, 1 ex
– Tomtkarta, 1 ex
– Ansvarig arbetsledare, 2 ex
– Utredning om byggavfall och dess hantering
– Utredning av byggnadsarkitektoniska och kulturhistoriska värden.

Jag lämnade igår in anmälan till min kommun och ser nu med tillförsikt på framtiden att nedanstående svar skall räcka och att jag kan riva min lada som om jag inte gör det, faller ihop under nästa större lass snö 🙂

Såhär svarade jag på ovanstående punkter:

– Lagfart, 2 ex
Bifogar en utredning om fastighetsbeskattningen som betalades igår där det uppgår att undertecknad är ägare av fastigheten (bilaga 1)

– Översiktskarta & tomtkarta
Jag hänvisar till följande internetadress eller till kommunens eget register över fastigheter för ovanstående fastighetsbeteckning för att erhålla den information ni önskar:
http://www.paikkatieto.airix.fi/paikkatieto/jomala/kartta.psp?kartta=jomala&kieli=svenska

– Ansvarig byggledare
Som ansvarig byggledare föreslår jag, undertecknad, jag har en byggnadsteknisk studentexamen, byggt och renoverat flertalet hus, industri –och lagerbyggnader och tar fullt ansvar över hela rivningsprocessen

– Utredning om byggavfall och dess hantering
I förstahand kommer jag avlägsna alla fönster, elanslutningar och andra föremål som ej är brännbara. Därefter kommer jag ansöka/efterhöra hos JFBK om de är intresserade att utföra ett brandövningsprojekt, om så kommer jag ansöka hos brandmyndigheten att få tillstånd till det. Om de inte kan/vill eller om tillstånd inte beviljas så har jag för avsikt att riva byggnaden manuellt och sortera avfallet så att den målade panelen förs till Svinryggens deponi och den omålade panelen samt konstruktionsvirket (som är ca 90% av byggnaden) används som ved för eget behov.

– Utredning om byggnadsarkitektoniska och kulturhistoriska värden
Jag har varit i kontakt med museibyrån och den information jag fått är att detta är ett rent rutinärende och att det är kommunen som formellt skall begära ett utlåtande ifrån museibyrån ifall man så önskar. Men med beaktande av att byggnaden är rutten, fallfärdig och inte underhållen på ca 30 år och om den inte nedmonteras/rivs troligtvis kommer att rasa nästa vinter, så hävdar undertecknad att det kulturhistoriska eller det simpla byggnadsarkitektoniska värdet är, noll. Bifogar några bilder (bilaga 2) som visar att ytterväggarna håller på kollapsar och det allmänna risiga tillståndet.

Med denna anmälan vill jag sålunda upplysa byggnadstekniska förvaltningen att rivningen inom kort kommer börja verkställas och hoppas inom kort kunna inkomma med en bygglovsansökan om en nybyggnation på motsvarande plats.

Med vänliga hälsningar

Fredrik Karlström

kommentarer
 1. Kent Jansson skriver:

  Hej !
  Kan jag låna din bild på ladugården ?
  Ska söka rivningsobjekt att plocka delar från i Södermanland , eller runt Eskilstuna.

  Mvh Kent Jansson

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s