Avbytarlagen

Publicerat: 28 mars, 2014 i Politik

Idag skickade vi iväg avbytarlagen på remiss till alla berörda och de har nu på sig till den 5 maj att komma med synpunkter och kommentarer på det förslaget. Det här är en lag som är oerhört mycket bättre för lantbruket än det förslag som lagtinget godkände i omställningsbudgeten för två år sedan. Där beslutades att avbytarverksamheten skulle privatiseras ifrån 1 januari 2015 och att det bara skulle finnas avbytarhjälp för akut & sjukdomsfall. Så är det inte nu. Jag föreslår förutom vikariehjälp att vi fortsatt ger finansiellt stöd för lantbrukares avbytarhjälp så att ett åttioprocentigt stöd för kostnaderna ges under år 2015, varefter stödnivån successivt minskar under åtta år.

Den stora skillnaden är alltså att avbytarverksamheten privatiseras. Istället för att vi har landskapsanställda avbytare blir det på lantbrukarnas eget ansvar att organisera ett avbytarsystem som passar för honom eller henne. Vi har även prioriterat den viktiga mjölkproduktionen och ger de som är bundna av sin verksamhet 365 dagar i året fler dagar att vara lediga än övriga. Det här är en del av en helhetslösning och ett ”mjuklandningsförslag” där även det kommande LBU-programmet kommer att förändras utifrån de behov och förslag som vi beaktat i den första remissrundan.

LBU-programmet kommer även det snart ut på remiss, först skall det ett meddelande och en konsekvensanalys till lagtinget. Sen efter den andra remissrundan kommer det slutliga förslaget att behandlas av den Strategigrupp som jag är ordförande för och slutligen innan den 17 maj skall regeringen skicka programmet till kommissionen för granskning och godkännande.  Jag kan dock redan nu berätta att vi i tilläggsbudgeten som vi jobbar med som bäst kommer att ha skrivningar om detta.

Vill du läsa hela lagförslaget som gått ut så kan du göra det här>>avbytare remiss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s