Rattfylleriförseelse

Publicerat: 12 mars, 2014 i Politik

20140312_094125Blev idag intervjuad av Svenska-YLE gällande regeringens förslag på Ålands handlingsprogram för riskbruk och missbruk och vår skrivning om att införa ett nytt begrepp om ”rattfylleriförseelse” mellan 0,2 och 0,5 promille. För alla er som följt mig de senaste decenniet så vet ni att jag varit en förespråkare om att bibehålla 0,5 promille och ansett att vi borde sätta våra begränsade resurser på att åtgärda det verkliga problemen, alltså de som återkommande kör grovt rattfulla. Jag har dock accepterat ett kompromissförslag som jag tror det kan finna en stor acceptans för hos en bred majoritet i lagtinget. Här är några av mina argument varför jag tror på en kompromiss och kan acceptera den, samt hur ”systemet” skulle kunna fungera.

  • problemet är inte de som kör bil och har mellan 0,2-0,5 promille utan de som återkommande kör grovt rattfulla.
  • åländska poliser bekräftar att de olyckor som sker, inte sker på grund av att personerna som orsakat olyckan blåser mellan 0,2-0,5 promille
  • en ren sänkning till 0,2 promille skulle innebära förutom att resurser skulle tas i anspråk ifrån polisen, akutmottagningen för blodprovstagning och domstolsväsendet även medföra att samhället skuldbelägger, frihetsberövar och straffbelägger personer som inte är ett problem i trafiken.
  • ”rattfylleriförseelsen” istället skulle bestå i en ordningsbot – inte dagsböter, medföra att man inte får fortsätta körningen förrän man har under 0,2 promille. (vid upprepade brott riskera att förlora körkortet)
  • självstyrelsepolitiskt är det även intressant att vi kan vara lite annorlunda på Åland. I Sverige är det 0,2 promille som gäller och i Finland 0,5 promille. Vi kan använda vår behörighet och visa vägen, vara realistiska och pragmatiska. Vi kan visa att alkohol och bilkörning inte hör ihop, samtidigt som du skall kunna ta ett glas vin eller en öl på en middag ute på landsbygden med din fru eller man utan att riskera att bli stämplad som rattfyllerist om du väljer att köra hem efter någon timme.

    Annars är jag i princip emot moralisk lagstiftning men det här är en kompromiss som annars skulle ha resulterat i det svenska systemet och jag är övertygad om att förbud inte är det bästa sättet att ändra attityder, utan insikt och information kan vara ännu viktigare. Jag läste en undersökning för något år sedan om att länder som Tjeckien, Belgien och Tyskland har reducerat sin andel av dödsolyckor på grund av rattfylleri med ca 10%. I Sverige där man sänkte till 0,2 promille under samma tid  ökat sin andel med ungefär lika mycket. Vad dessa tre länder gjorde var att fokuserade på att informera allmänheten, satsat på undervisning i skolorna och allmänt försökt få folk frivilligt att dricka mindre. 

EU har antagit en rekommendation om 0,5 promille, Eftersom det är en rekommendation så bestämmer länderna själva men inte förvånar det mig om den rekommendationen kommer bli ett direktiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s