Moderat Samling på Åland

Publicerat: 26 november, 2013 i Uncategorized

Sammanslagningen av Moderaternas och Obunden Samlings lagtingsgrupp samt planerna på bildandet av det nya ”superpartiet” har fått känslorna i svall på Åland. De flesta har en åsikt och det är många tankar/misstankar som snurrar i luften ifrån olika håll.

Jag tänkte skriva några rader hur jag ser på det hela ur mitt perspektiv.

De senaste åren har jag jobbat för att Obunden Samling skall få en tydlig borgerlig profil och att stämpeln ”obundna vet man aldrig var man har” skall försvinna. Det arbetet börjades på allvar till valet år 2007 där partiets första riktiga valprogram skrevs. Det programmet förfinades och utvecklades betydligt till valet år 2011 och är idag kanske det mest innehållsrika och detaljerade av alla partiers program. Det deklarerar klart och tydligt att Obunden Samling är ett parti som driver en borgerlig sakpolitik.

Valprogram är en åsiktsförklaring över vad man vill göra, det är inte ett löfte att allt kommer förverkligas. Där kommer demokratin in i bilden, för att förverkliga det man vill och tror på måste en majoritet tycka att det är bra.

Tidigare i höstas började lagtingsgruppen fundera på framtiden för partiet och kom ganska snabbt fram till att det bästa vi kan göra är att fortsätta driva den politik vi gjort de senaste åren men om vi vill se större förändringar och få resultat, så krävs det att vi blir fler som arbetar åt samma håll.

Är man liten måste man vara smart och söka allianser. När vi analyserade våra medspelare i lagtinget kom vi ännu snabbare fram till att vår politik har oerhörda likheter med Moderaternas och vi har samma syn på de flesta och viktigaste frågorna. Vi började titta på fördelar och nackdelar med en ”fusion” och konstaterade snabbt att tillsammans blir vi starkare och våra politiska prioriteringar lättare att förverkliga om vi sitter runt samma bord och arbetar tillsammans.

Våra partier har genom åren haft ett väldigt tätt samarbete med varandra och tack vare det har vi bland annat fått betydligt större utdelning i regeringen de senaste två åren än vi skulle lyckats med av egen kraft. Det samma gäller de kommande två åren, istället för en person i regeringen erhåller det nya partiet representation av tre ministrar och ett parlamentariskt stöd av åtta personer i lagtinget. Det är en oerhörd styrka om man vill vara med och göra ett bra Åland bättre.

Genom sammanslagningen skulle alltså de obundna medlemmarna få betydligt större möjligheter att påverka innehållet i politiken på Åland, mer inflytande, en starkare partiorganisation och tillgång till ett bredare nätverk av olika personer över hela Åland. Det samma gäller våra väljare. De som exempelvis röstade på mig i förra valet får efter sammanslagningen representation i regeringen av en person som kan påverka alla områden tre gånger starkare. På samma sätt får även andra väljare som representeras av en annan person i det nya partiet betydligt större utdelning på sin röst. Tillsammans blir vi starkare.

Vårt partiprogram gäller fortsättningsvis som bas för den politiken vi kommer föra och jag personligen förändras inte över en natt, den politik jag för, den kommer förstärks av att vi blir fler som jobbar tillsammans mot samma mål.

Jag anser inte att vår ambition om att skapa ett nytt starkt parti på något sätt betyder att vi svikit våra väljare eller medlemmar i föreningen. Tvärtom, våra väljare får med detta en ännu starkare röst. Jag kan tyvärr bara konstatera och beklaga att vi inte lyckats med att få med alla, beklaga att vi inte tillräckligt lyckats förklara och berätta fördelarna med det nya partiet. Uppenbarligen finns det personer som gärna ser att Obunden Samling fortsätter som tidigare eller går tillbaka till grundtanken att det inte skall finnas någon klar ideologi för partiet. De har de all rätt att göra och jag önskar dem verkligen lycka till i det arbetet.

Tanken med den här sammanslagningen var att Obunden Samling och Moderaterna skulle bilda en ny stark kraft tillsammans. Moderat Samling på Åland, som skulle ta tillvara styrkan hos kollektivet och alla engagerade individer och tillsammans arbeta fram förslag och åtgärder på alla de utmaningar som Åland står inför i framtiden. Jag hoppas du vill komma med i det arbetet.

Sen att det samtidigt sparar pengar för skattebetalarna genom mindre partistöd och löner gör inte saken sämre.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Sofie writes:Bra förklarat, sakligt och jag förstår precis vad du menar. Tror det här steget kommer visa att ni gjort rätt om några år, centern, lib och socialdemokraterna våndas över att ni blir störst och med det ett hot!

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonym writes:En som inte direkt verkar vara obunden är Lampi, intressant att se hur Getaboden (=AB Lantbruk) kontinuerligt ökat sin annonsering i den blå blaskan vartefter näringsministerkritiska ledare klippts och klistrats ihop.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Macke writes:Stå på dig. Märker att dina politiska motståndare gör allt de kan för att splittra och förlöjliga.

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonym writes:Är inte hela grejen med obundna att ni just är obundna? Hur kan man då vara upprörd att ni gör som ni vill? Om jag förstått det rätt erbjuds alla medlemmar att följa med till det nya? Och några väljer att inte göra det, alltså är de också obundna

  Gilla

 5. steelfm skriver:

  Bara för att förtydliga ännu mer eftersom både Nyan och Ålandstidningen just ringde efter tips ifrån "allmänheten" att jag skrivit ett blogginlägg 2010 om Harrys avhopp till Ålandsframtid. Det är något helt annat. Jag byter inte politik,I den överenskommelse som ligger till grund för samgående sägs bl.a.: ”Under återstoden av lagtingsperioden förs den politik som partierna gått till val med i respektive valprogram samt överenskommit om med de andra regeringspartierna i handlingsprogrammet för sittande landskapsregering. Inför valet 2015 revideras partiprogrammet och de sakpolitiska programmen.”Som jag skriver i mitt inlägg så får mina väljare mer "valuta för pengarna" med att vi gör sammanslagningen. Obunden Samlings politik får mer tyngd med detta och även jag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s