Landskapets hyreskostnader

Publicerat: 12 september, 2011 i Uncategorized

I dagens NyaÅland kan man läsa "nyheten" att landskapets hyreskostnader är ca 5 miljoner på tio år. Oj vilken nyhet kanske du tänker! Sant är det, men nyhet…njaa. Det här skrev jag om i min reservation till finansutskottets betänkande december 2009, snart två år sedan… Det rapporterade dock inte våra medier om då… Är du förvånad? Inte jag, det var ju min reservation…

Ombyggnad av Självstyrelsegården
Motivering
Landskapsregeringen föreslår att planerna på en utbyggnad av självstyrelsegården inte genomförs trots att lagtinget beslöt att genomföra projektet så sent som i 2009 års budget. Även om personalen inom allmänna förvaltningen minskas med 15% föreligger behovet av en fjärde våning. Förvaltningen hyr idag ca 15 externa utrymmen för landskapets personal till en kostnad om ca 500.000 euro per år exklusive moms. Därtill tillkommer de merkostnader som uppstår för bl.a. IT-support, postgång, vaktmästeri, städning, mötesutrymmen etc. En fjärde våning betalar sig sålunda på mindre än tio år.

Det moderniseringsarbete som pågår inom organisationen i landskapsförvaltningen försvåras av att förvaltningen är splittrad och produktiviteten blir lidande av beslutet att inte samla förvaltningsresurserna i en och samma byggnad. Dessutom uppstår ytterligare utrymmesbehov ifall självstyrelsens behörigheter utvecklas t.ex. inom skatteområdet.

Förutom att det är en avsevärd inbesparing av skattemedel att göra utbyggnaden, så skulle projektet utgöra en viktig stimulansåtgärd för byggsektorn som är den mest konjunkturkänsliga branschen och som nu tenderar att börja få mindre med beställningar. Totalekonomiskt är det sålunda synnerligen oekonomiskt att inte genomföra utbyggnaden nu. Därtill kan konstateras att ett visst renoverings behov finns i Självstyrelsegården, ventilationen i allmänhet och caféet i synnerhet.

Innan en så kostnadsdryg renovering och ombyggnad genomförs som landskapsregeringen planerat bör en helhetsplan utföras där framtida personalresurser och dess behov av utrymmen beaktas samt även bör undersökas om möjligheten finns att flytta landskapsarkivet utanför stadsgränsen med tanke på de dyra och många kvadratmeter landskapsarkivet kräver.

Förslag
Motiveringen under moment 43.40.74 ges följande tillägg: "Landskapsregeringen kommer under året att genomföra mindre renoveringar i Självstyrelsegården inklusive renoveringar av caféet och ventilationen men innan en större totalrenovering genomförs kommer landskapsregeringen att utföra en helhetsplan där framtida personalresurser och dess behov av utrymmen beaktas samt även undersöka möjligheten att flytta landskapsarkivet utanför stadsgränsen. Landskapsregeringen kommer även att fullfölja planeringen av en fjärde våning och återkomma med närmare information och förslag i senare budget"

Hela reservationen hittar du här>>

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous writes:"hyreskostnader är ca 5 miljoner på tio år" tycker att de är galet och skriva så bara för att det skall låta MYCKET vore bättre att man håller sig per år d.v.s 0,5 miljoner. Visst e de mycket pengar det oxå men det skall vara korrekt skrivet.Men med våran tidningars skjtjärnsreportrar kanske man inte kan kräva så mycket av

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Glömde Storebror sist writes:1. Naturbruksskolan kom till användning2. Det finns billig mark runtom att växa på 3. Mitt på ÅLand nära för alla4. Billigt5. Hotell skulle ge rimliga förutsättningar för Alandica att inte fortsättningsvis vara en ekonomisk katastrof6.Billigt att konvertera självstyrelsegården till rum allt övrigt i form av restauranger etc finns redan på arken7. Totalekonomiskt helt överlägset för landskap, turistnäringen och således hela samhället Argument emot?

  Gilla

 3. steelfm skriver:

  Det var ett nytt kreativt förslag 🙂

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Flytta hela förvaltningen till lantbruksskolan och bygg om nuvarande självstyrelsegård till hotell för Alandica.

  Gilla

 5. steelfm skriver:

  Tjena Uffe,Jag tror tyvärr att förvaltningen blir för ineffektivt att splitra upp den på olika ställen. Det är mycket bättre om allt är på ett, både för medborgarna och för den interna hanteringen. En våning till är kostnadsberäknad till ca 4 miljoner, det betyder att den är betald på åtta år.Hej Anonymous, Även om man minskar personalen med 15% räcker inte nuvarande utrymmen till, tyvärr. Gällande politiker så har jag motionerat om att minska antalet ledamöter, tyvärr gick inte den igenom.Men ni har rätt båda två, att bara fortsätta som vi gjort hittills funkar inte, något måste göras. Det var två år sedan jag tog upp detta, varför började inte regeringen göra något åt det då?

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Enkel lösning: minska ner antalet tjänstemän i offantliga sektorn och antalet politiker så att tre våningar räcker för de som blir kvar. Vi kommer inte att ha råd med denna offantliga sektor (inkl skärgårdstrafiken, dyrast i världen?), gör något nu innan det blir som i Grekland.

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  Uffe writes:Fram till dess att man har råd att bugga ut självstyrelsegården, så skulle man kanske koncentrera de instanser som nu hyr utrymmen till Lantbrukscenter och Museibyråns utrymmen i Kastelholm!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s