Svar på Företagarna på Ålands insändare

Publicerat: 30 oktober, 2013 i Uncategorized

I dagens tidningar kunde man läsa den här>> insändaren
Det här är mitt svar:
På fredag blir landskapets budgeten för 2014 offentlig och jag hoppas att Företagarna på Åland r.f kommer finna den intressant och utvecklande för näringslivet.
Trots minskade och begränsade offentliga resurser finns där positiva svar på endel av de frågor ni ställer.

Som jag skrev i mitt svar på er förra insändare så kommer jag gärna och diskuterar dessa och andra frågor med er och ni är alltid välkomna till mig, det är lättare att före en framåtsyftande dialog ansikte mot ansikte än via insändarsidorna. Jag värnar och vill arbeta för alla de 2407 företagen på Åland som sliter och kämpar alla dagar med eller utan bidrag ifrån det offentliga.
Här kommer några korta svar på era frågor:

Vad avser näringsministern och LR att göra för att säkra företagens konkurrenskraft?
Svar: Vi jobbar bland annat som bäst med ett koncept som skall ansvara för och samordna de offentliga insatserna med olika finansieringsformer, mjuka lån, garantier och projektfinansiering men även med rådgivning och utvecklingsarbete. Tjänstemän och politiker kommer dock inte kunna säkra företagens konkurrenskraft, däremot ska vi medverka till att skapa ett positivt företagsklimat, men om företagen fokuserar mer på att söka offentligt stöd och bidrag än att fokusera på sin affärsmodell, sina produkter/tjänster och anpassar sig till vad marknaden vill ha så kommer inte konkurrenskraften att öka.

Var säger EU att stöd till företag måste slopas?
Svar: Kommissionen har vid flertalet gånger påpekat och uppmanat näringsavdelningen att se på andra finansieringsinstrument än generella bidrag vid utformandet av de nya programmen.

Vilka nationella stödsystem avser LR att utveckla/införa som kompensation för en eventuell riskkapitalomvandling?
Svar: Som jag sagt otaliga gånger så är offentligt riskkapital ett komplement och ett sätt att hjälpa exempelvis tjänsteföretag i expansionsfas som har svårt att hitta annan finansiering. Alla möjligheter till att stöda företagen som vi alltid gjort finns kvar men det görs med nationella medel, på så sätt minskas byråkratin och administrationskostnaderna för företagen. Se budgeten på fredag

Hur mycket avser LR att budgetera för företagens investeringar, produktutveckling, internationalisering och kompetensutveckling för kommande år, nationellt och inom EU-programmen?
Svar: Se budgeten på fredag

Det är ingen hemlighet att jag vill reformera bidragspolitiken – från riktade bidrag till få enskilda företag som fyller kriterierna i landskapets principdokumenten – till bredare generalla insatser som förbättrar det Åländska företagsklimatet i stort och som görs i samarbete med branschorganisationerna.

kommentarer
  1. anonymous skriver:

    Anonym writes:Återigen klart och tydligt. Fortsätt gör din sak. Du behövs.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s