Svar på dagens ledare om ÅTC/Inkubatorn

Publicerat: 24 oktober, 2013 i Uncategorized

Idag finns det fler företag än någonsin på Åland och de senaste åren har antalet nystartade företag ökat mer än tidigare. Jag brukar ofta säga att det inte är svårt att starta företag på Åland, det svåra är att få dem att överleva de första fem åren och få dem att växa.

ÅTC:s inkubator var säkert bra för de 17 företag som under 8 års tid fick ta del av de subventionerade lokalerna samt den ersättning och coachningen de erhöll varje månad. Men eftersom landskapets finanser kraftigt försämrats de senaste åren och näringsavdelningen fick en stram ram att hålla sig innanför så var vi tvungna i samband med omställningsbudgeten att göra saker på ett annat sätt.

Jag föreslog att vi istället för att satsa våra begränsade resurser på några enstaka företag så skulle vi smalna av ÅTC verksamhet och göra den vassare med ett klart fokus på att främja innovationer. Jag ville även bredda våra insatser så att det skulle gynnar flera och bredare grupper av företag som har en ambition av att växa. Det görs nu bland annat genom att vi finansiera flertalet projekt via befintliga organisationer såsom exempelvis Landsbygdscentrums – Tillväxt Åland 2, ÅTC:s affärsutvecklingsprojekt – ÅTC Tillväxt, Företagarna på Ålands exportprojekt – AX-port och Ålands Näringslivs olika projekt som exempelvis – Ungt entreprenörskap.

Tanken med en inkubator finns kvar men istället för att finansiera en ”subventionerad kontorsmiljö med driftsunderstöd i 24 månader” anser jag att den verksamheten skall styras till Högskolan och kopplas samman med entreprenörskapsutbildning och de inriktningar som vi idag erbjuder där i nära samarbete med näringslivet.

Idag finns alltså 2407 företag registrerade på Åland och både antalet nystartade och antalet sysselsatta ökar. Det om något är positivt och som vi alla borde uppmärksamma och framhäva, både ledarskribenter och politiker.

Utvecklingen av antalet företag och anställda 2000-2012 (index 2000=100)

Vi behöver göra allt vi kan ifrån det offentliga för att hjälpa befintliga företag att växa och ta ytterligare steg framåt, fokus bör ligga på olika acceleratorer istället för inkubatorer. Det gör vi just nu på näringsavdelningen och arbetar med flera förslag som kommer underlätta för företag på Åland, alltifrån enklare regler till att skapa nya finansieringsinstrument.

För att nystartade företag skall lyckas måste det finnas en vilja och en drivkraft hos entreprenören utöver det vanliga. Den drivkraften vill jag stödja men jag vill inte peka ut någon bransch, gren eller verksamhet som viktigare än någon annan. Framgången kommer hos entreprenörer som gör saker annorlunda än vad som görs idag. Tjänstemän, politiker eller ledarskribenter är inte alltid bäst lämpade att bedöma hos vem eller var framgångsrika företag växer fram eller var tillväxten kan komma, vår skyldighet är dock att medverka till ett gott företagsklimat och lyfta fram alla företagare som de hjältar de är.

Tack alla 2407 företag på Åland för att ni gör det möjligt för oss politiker att finansiera vård, skola och omsorg.

kommentarer
  1. anonymous skriver:

    Jomalamannen writes:Bra svar. Vad var riktigt meningen med en ledare som tar upp ett två år gammalt beslut där du ifrågasatt om 17företag på 8år var välinvesterade pengar? Förstod jag rätt att de öven fick ersättning för att vara i de subventionerade lokalerna? Det var verkligen inte rätt isåfall!!! Hur mycket fick dom? Varför fick inte de övriga ca 400 vanliga företag som startades under samma tid något bidrag? Inte klokt, frågan borde varit varför det inte gjorts tidigare!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s