Mitt svar om Eckerö Golf

Publicerat: 20 mars, 2013 i Uncategorized

Här kommer mitt svar på Brage Eklunds fråga om Golfbanan i Eckerö.

För det första vill jag säga att varken bolaget eller bolagets ägare har varit i kontakt med mig gällande golfbanans framtid och vi måste komma ihåg att det är ägarna som avgör vad de finner är bäst för bolaget det är inte landskapsregeringens sak att besluta över privat egendom, ägarna ska i lugn och ro överväga vad de vill göra.

För det andra
anser jag och är glad över att vi lever i en marknadsekonomi och i det systemet finns det flera olika ingredienser, en kallas tillgång och efterfrågan och en annan ingrediens är att satsningar som inte lönar sig kan omstruktureras eller gå i konkurs. Men det är kreditgivarna och ägarna som är de som måste avgöra vad som är bäst för dem och bolaget.

Jag anser att marknadens alla instrument och verktyg skall användas innan regeringen börjar gå in med allmänna medel och störa den turordningen.

Regeringen ser väldigt gärna att bolaget genomgår en omstrukturering eller att en ny konstellation skapas där olika driftiga golfentreprenör stiger fram och satsar, investerar och tror på en framtid för golfbanan i Eckerö.

Eckerö är Ålands turistkommun nummer 1: Där finns många duktiga turistföretagare, där har många nyinvesteringar gjorts i logi och konferens samt aktiviteter, Eckerö har fantastiska kommunikationer och många driftiga entreprenörer.

Vi är alla överens om att Golfturismen är viktig på Åland, vi vet att besökarna kommer under en lång säsong och de har visat sig vara starka konsumenter.

Eckerö golf har varit och är en stor och modig satsning som har potential att utvecklas. Och Just nu är ett sällsynt bra tillfälle för en kunnig/driftig golfföretagare att ta kontakt men en befintlig anläggning och vara med och att förverkliga sina visioner för GolfÅland, det är bara att ta kontakt med bolaget.

Regeringen hoppas att hela anläggningen kommer till försäljning eller uthyrning så driftiga entreprenörer kan driva den vidare, det är givetvis inte önskvärt att golfbanan inte öppnar den här säsongen men återigen, det är ägarna som beslutar det.

Görs det kommer regeringen stå bakom och hjälpa till på alla de sätt vi kan göra, med lån/garantier och investeringsstöd för utvecklande och nyinvesteringar.

Men Regeringen varken kan eller bör gå först i en sådan här omstruktureringsprocess, det måste bolaget själv göra.

Så till ledamot Eklunds fråga.

Vilka åtgärder ämnar landskapsregeringen vidta för att säkerställa golfbanans överlevnad i Eckerö.

Jag kan inte låta bli att först säga att Ålands framtid otaliga gånger brukar säga ifrån den här talarstolen att man är det enda borgerliga partiet på Åland… just i den här frågan verkar det dock inte så.

Huvudregeln för mig och regeringen är att samhällsinsatsen och våra allmänna medel kommer in i marknadssystemet när nya företag och entreprenörer vill göra investeringar eller satsningar inom vissa områden. Turismen är ett sådant område. Enligt våra principer kan våra gemensamma skattepengar gå till utvidgning av verksamheten förutsatt att kravet på exportinkomster fylls.

Vi har dock ingen möjlighet att efterskänka lån, det skulle utgöra ett otillåtet statsstöd och det är inte tillåtet i EU att stöda företag i ekonomiska svårigheter. I så fall måste det betecknas omstruktureringsstöd och notifieras till kommissionen.

Så Vad kan eller bör LR göra.

Först anser jag att marknadskrafterna och alla inblandade parter måste få spela sina roller.
Vi kan sen erbjuda Finnvera-lån eller garanti som komplement till vanliga banklån och vi kan erbjuda investeringsstöd för utvidgningen/uppgradering och vi kan eventuellt gå in som en minoritetsägare via något av våra bolag förutsatt att det finns en trovärdig affärsplan med driftiga golfentreprenörer som satsar och tror på projektet.

Landskapsregeringen ser givetvis väldigt gärna att golfbanan i Eckerö fortsätter och bidrar till Ålands attraktionskraft som turismdestination. Vi inser värdet av alla kringeffekter och arbetsplatser banan skapar och regeringen vill inte se att området återgår till åker och skogsmark. Det vore kapitalförstöring av stora mått.

Däremot tror regeringen på den åländska entreprenörsandan, det fria företagandet och marknadskrafterna. Huvudman för räddningsauktion/golfbana skall inte vara regeringen, vi skall stå bakom med stöd och hjälpinsatser men först måste marknadskrafterna göra sitt.

Min dörr är alltid öppen och telefonnummret står i telefonkatalogen, det är bara att höra av sig

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonym1 writes:Undrar om det finns nån uppvärmd golfbana som man kan spela på vintern på, undrar hur mycket det skulle kosta att lägga värmeslingor under hela golfbanan. Kanske man kunde få EU-bidrag för att undersöka detta 🙂

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonym writes:HÅller med. Bra talat. Låt marknadskrafterna via vad de går för! Skulle det dock varit en centerminister på din post skulle landskapet idag äga en golfbana…. bra jobbat

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Henrietta Hellström writes:Mycket välskrivet och -formulerat herr minister. Jag stöder din synpunkt om att näringslivet är ett eget "ekosystem" och även ett ganska känsligt sådant, där man noga måste överväga vilka konsekvenser och effekter ett eventuellt ingrepp får för det totala systemet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s