Inbjudan till Hainan

Publicerat: 4 februari, 2013 i Uncategorized

För några månader sedan träffade jag Raymond Chen för första gången. Han var på Åland för att se på möjligheterna att få några eller flertalet av hans kunder att stanna någon natt här när de åker med Tallink/Silja från Helsingfors till Stockholm. Han är nämligen Tallinks försäljningsrepresentant i bla Peking och Shanghai och arrangerar årligen att ca 6000 kineser kommer till Helsingfors för att sedan ta båten över till Stockholm.

Förhoppningsvis får vi redan i sommar hälsa fler kineser till Åland.

Raymond blev väldigt förtjust i vår ö och såg direkt flera möjligheter till utökat utbyte av erfarenheter och möjligheter. Både för kinesiska företag, organisationer och myndigheter att lära sig mer om Åland men även viceversa. Han nämnde att han hade lite kontakter till två öar som har en del likheter med Åland. Hainan och Zhoushan, han skulle se vad han kunde göra för att bidra med ett utökat samarbete…

Nu har jag fått den här inbjudan. Visst har vi en hel del gemensamt, de är bara tre gånger större i yta, vi är båda en ö med en viss del självstyrelse, vi är båda en turistdestination som vill växa men något som vi inte riktigt är lika på är invånarantalet. Det skiljer bara en cirka 8 miljoner människor.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonym writes:Det mesta utbytet sker med närområdet – ändå stirrar sig alla blinda på Kina. Varför då inte Indien, Indonesien m fl?Finns gott om naiva kommunalråd som bränt stålar på meningslösa Kinasatsningar utan substans. Finns substans så kör för allt det brinner. Men inse att avståndet är en lika viktig faktor som storleken. Ryssland är av MYCKET större intresse kommande decennier. Lite "gå över ån efter vatten" över det hela.

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonym writes:Dumt kanske men det är lika dumt att locka hit folk utan att ha något att erbjuda.Skärgården, vår enda riktiga guldgruva, håller inskränkta fastålänningar på att montera ner med sitt eviga gnäll om skärgårdstrafikens kostnader.Det måste finnas någonstans att bo också för dem som kommer hit. Om vi bara fick en liten del av de välbärgade ryssar som semestrar i Finland att besöka Åland hade vi mer än tillräckligt.Ryska webbshopar är fulla med reklam om semesterboende i Finland. Det är välutrustade stockstugor med avskildhet och fiske samt möjlighet till någon dags shopping som lockar ryssar.Det här har Bengt Granberg förstått. Konsultera honom och ni behöver inte spendera er dyrbara tid på onödiga resor.Om vi började med att ta hand om de turister vi redan har i vår närregion och gör dem nöjda så kan vi fortsätta med kineser och indier sedan vartefter vi byggt ut våra anläggningar.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonym writes:Det var det dummaste jag läst på länge. Kan näringsministern få kontakt med den högsta beslutande makten i en öregion som har fler invånare än Finland borde han släppa allt och sticka direkt, vem vet vad de kontakterna kan vara värda. Typiskt inskränkta ålänningar att kritisera någon som försöker. Stick Fredrik, ta ålands näringsliv med dig, öppna dörrar och bjud hit dom till Åland

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonym writes:Åland får inte fler turister fast våra politiker åker jorden runt och bränner skattepengar på struntprat några dagar här och några dagar där.Visit Åland är väl till för att ta hand om det där jobbet så politikerna kan sköta sitt. Sen har vi dessutom utmärkta entrepenörr som ser till att det finns något att göra för dem som kommer hit.

  Gilla

 5. steelfm skriver:

  Hur tänkte du nu?

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonym writes:Tydligen är det mer entrepenören Fredrik Karlström än politikern Fredrik Karlström som gäller.

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  Anonym writes:Klart du ska ta med dig en delegation och åka dit. Ålänningar behöver se sig om i världen

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s