Våga vara optimist!

Publicerat: 9 januari, 2013 i Uncategorized

Jag läste en artikel om den brittiska vetenskapsskribenten Matt Ridley som påstår att världen aldrig har varit en bättre plats att leva på än vad den är idag och den kommer fortsätta att bli bättre. Här kommer några påståenden som jag tycker är väldigt tänkvärda och intressanta.

1. Vi har aldrig haft mer pengar att röra oss med än vad vi har idag. Jämfört med för 50 år sedan så tjänar idag genomsnittspersonen nästa tre gånger mer pengar, har ökat sin livslängd med en tredjedel samtidigt som barnadödligheten har minskat. Trots att världens befolkning mer än fördubblats under den här perioden är det faktiskt svårt att hitta en region i världen som har det sämre nu än förr.

2. Stadsbor tar upp mindre plats, använder mindre energi och påverkar inte de naturliga ekosystemen lika mycket som folk på landsbygden. Världens städer rymmer idag hälften av jordens befolkning men upptar bara 3% av dess landyta. Det bästa vi kan göra för vår planet är att bygga fler höghus.

3. Det är sant att de rika blir rikare, men för de fattiga går det ännu bättre. Mellan 1980 och 2000 fördubblade de fattiga sin konsumtion, kineserna är tio gånger rikare och lever ungefär 25 år längre än de gjorde för 50 år sedan. Nigerianerna är dubbelt så rika och lever nio år längre. Den andel av jordens befolkning som lever i absolut fattigdom har mer än halverats. Enligt FN:s uppskattning har fattigdom minskat mer under de senaste 50 åren än under de föregående 500.

4. Miljötekniken går snabbt framåt. Idag släpper en bil som kör i full fart ut mindre föroreningar än en parkerad bil gjorde på grund av läckage på 1970-talet.

5. Sedan 1900 har världens befolkning mer än fyrfaldigats, den brukade marken har ökat med 30% och skördarna med 600%

6. Den här generationen har upplevt mer fred, frihet, fritid, utbildning, läkemedel och resor än någon annan i historien.

7. Allt är inte uppfunnet. Ju mer vi uppfinner, desto fler uppfinningar blir möjliga att göra. Ett ständigt ökande utbyte av idéer gör att nya uppfinningar kommer i snabbare takt. Någonstans sitter någon och finjusterar ett dataprogram, testar ett nytt material eller flyttar den där genen som kommer göra livet enklare och roligare

I 200 år har pessimisten fått alla stora rubriker trots att optimisten mycket oftare har haft rätt. Våga vara optimist! Framgång föder framgång och det är bra mycket roligare att vara positiv och se lösningar istället för att fokusera på problemen och vara negativ. Problem finns där för att lösas.
Kör hårt

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonym writes:Det finns exakt lika mycket resurser på jorden idag som för 50 år sedan de är bara annorlunda.

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonym writes:Gör det då.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonym writes:"Var divergerar Ridley's påståenden från den "realistiska verkligheten" enligt dig?"Faktiskt på varje punkt kan jag komma med ett sakligt motargument.

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  micael idman writes:jordklotets resurser har i alla fall inte ökat på de senaste femtio åren , tycker du att det också är positivt ?

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Anonym writes:Var divergerar Ridley's påståenden från den "realistiska verkligheten" enligt dig?

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonym writes:Bäste Fredrik, det är nog inget fel på att vara optimist och se positivt på saker men när jag läste din blogg fick jag intrycket att du helt naivt köpte pajasen Ridleys idéer.Därför höll jag mej för pannan. Man måste se skillnaden på säljande populistisk propaganda och realistisk verklighet.Men ok, de rika vill säkert höra mer av sånt där. Det ger dem legitimitet i att fortsätta plundra världen och människorna. Det finns ju alltid någon som får det bättre, det har Ridley och Karlström sagt.

  Gilla

 7. steelfm skriver:

  Inte säger jag att det är så enkelt att tolka världen så som Matt Ridley gör det. Ingenting är svart eller vitt, det finns gråskalor och nyanser i allt. Däremot finns det mycket tänkvärt i det han säger och man måste ibland försöka se saker positivt istället för negativt, det är min kontenta av det. trevlig helg

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  pissemisst writes:JA! alltså, får inga vi, riktiga ålänningar vara som vi e längre? vi ska gnälla på allt å alla. speciellt dom som vågar påstå nåt så fånigt som att det finns hopp, att det har blivit bättre och att man ska vara positiv ! näj! sluta nu karsltröm, tänk på hur bra samhället skulle vara om du skulle vara som han här ovan som håller sig för pannan!! –ironi. håller såklart med dig–

  Gilla

 9. anonymous skriver:

  Anonym writes:Håller med föregående talare. Idioti. Det är pessimisten som för samhället framåt, se möjligheter istället för problem är fullständigt galet. Skärp dig Karlström, sluta ansträng dig. Gör du inget, tycker du inget så gör du inget fel. Lär dig det och bli som alla andra!

  Gilla

 10. anonymous skriver:

  Anonym writes:Det finns egentligen inget att svara på detta. Det är så naivt så man håller sig för pannan. Och en sådan minister har vi.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s