Utländska investeringar på Åland

Publicerat: 2 januari, 2013 i Uncategorized

För några månader skrev jag ett inlägg om att det behövs fler utländska investeringar på Åland. Det anser jag fortfarande och jag tänker göra vad jag kan för att underlätta för det under 2013. Överallt i världen inser länder/regioner vikten av utländska investeringar/kapital och att det är en viktig grund för stabil utveckling och tillväxt.

Ifjol var stocken av utländska investeringar i Finland 31 procent av BNP. Genomsnittet i EU var 41 procent. Vad var det på Åland? Vad har det varit de senaste 40 åren?

Skulle Åland ligga på EU:s genomsnitt skulle det motsvara ett värde på ca 480 miljoner euro. Skulle utländska investeringar uppgå till samma nivå som i Finland skulle det handla om 362 miljoner euro. Pengar utifrån som skulle generera arbetsplatser, sysselsättning och tillväxt.

Finlands regering har tagit ett principbeslut att skapa förutsättningar så att utländska investeringar i Finland skall överstiga den genomsnittliga EU-nivån innan 2020. Principbeslutet innehåller sammanlagt 17 åtgärdsförslag varav de viktigaste gäller intensifiering och utveckling av samarbete mellan den nationella organisationen för främjande av investeringar ”Invest in Finland” och utlandsnätverket "Team Finland" samt något de i Finland kallar accelerationsfiler. Accelerationsfiler riktas till projekt där investeringarna är euromässigt betydande och sysselsättningseffekterna stora eller till projekt som speciellt stärker den positiva finländska kompetensbasen.

Hur är det på Åland? Är inte Åland intressant för investerare beläget på axeln mitt emellan två tillväxtregioner som Helsingfors & Stockholm? Har vi inte en infrastruktur/näringspolitik uppbyggd som gynnar investeringar? Vill vi inte ha investeringar utifrån?

Här följer några konkreta förslag på insatser som jag tänker jobba för så att Ålands attraktionskraft ökas för utländska investeringar.

1. Förändra näringsrätten – Slopa kravet på 2/3 majoritet av ålänningar i styrelsen
2. Införa ”grönt kort” – En åländsk motsvarighet till accelerationsfil
3. Säkerställa och utöka flygtrafiken till/från Åland – livsnödvändigt
4. Samordna offentliga/privata resurser som arbetar för ökad tillväxt/sysselsättning (återkommer om det)

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonym writes:Utländska investeringar sker oftast som ägande i eller övertagande av befintliga bolag. Genom Orclas köp av Chipsen och det externa ägandet i vissa lokala rederier och industriföretag ligger vi nog inte så långt efter omvärlden i detta avseende. Forskning visar dock att risken för nedläggning är större när företag blir "fjärrstyrda". Huvudkontorsfunktioner flyttas lätt "hem" och med dem följer ofta utvecklingsfunktioner. Se t ex Pharmacia, Astra Zeneca, LGP Allgon osv. på den svenska sidanMer intressant då med nyinvesteringar av utländska företag/aktörer, såsom Havsvidden. Här finns mycket att göra – både för att få in kapital och kunnande.

  Gilla

 2. steelfm skriver:

  Hej Mansen, Sorry att jag missat svara på din fråga.Tanken är inte att det skall vara lättare för en utlänning att investera/köra igång ett projekt än vad det skall vara för en ålänning. Det skall givetvis vara lika enkelt för båda. Idag är det dock inte det. Finns en hel del special arrangemang som en företagare utifrån måste gå igenom som inte en ålänning behöver göra.Sen att kan en utländsk investerare behöva lite mer hjälp en en åländsk investerare med att veta vem man kontaktar när och på vilket sätt.Här har jag skrivit lite mer om det.http://my.opera.com/steelfm/blog/2012/10/09/debattartikel-om-detmvhfredrik

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  A.Mansén writes:Jag är nyfiken på tanken med "Gröna Kortet" eller accelerationsfilen som den kallas. Ponera att en boende på Åland har en affärside och tröskar genom alla kvarnar för att få tillstånd/hjälp, då skulle personen säkert bli (minst sagt) förbannad om det skapas en "gräddfil" för motsvarande icke ålänning bara för att personen är välbärgad och boende utanför. Det får heller inte bli till fördel att fixa en bulvan i t.ex. Sverige, så istället för minst 2/3 ålänningar blir det i framtiden minst 2/3 icke ålänningar, vilket skulle skicka konstiga signaler till lokala näringslivet. Det som jag alltså vill veta mer är hur man tänkt säkerställa att det blir "rättvist"? Sedan förstår jag vitsen om t.ex ett bolag tillför speciallistkunskap inom tex medicin eller miljöteknik som i n t e finns på holmen idag, får hjälp med en snabb och enkel etablering. Att t.ex. smälla upp ett "vanligt" Hotell (tidigare exempel) är alltså inte tillräckligt vägande skäl som jag kan se idag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s