Våfågeljakts frågor-svar.

Publicerat: 3 maj, 2012 i Uncategorized

Här kommer lite tankar och svar på frågor som jag brukar få gällande vårfågeljakten.

Varför tillåts jakt på guding på Åland?
Svar: Undantagsbestämmelserna i eus fågeldirektiv ger oss den möjligheten att i litet antal, strikt reglerat bedriva vårfågeljak på fåglar vars status är gynnsamt bevarande och där det inte finns någon annan lämplig lösning till jakt

Ejderstammen är på väg att krascha enligt bland annat ornitoligiska föreningen i Sverige(SOF), hur har ni tagit ställning till det?
Svar: Det finns många föreningar som har mycket åsikter, och det finns många olika sätt att räkna populationen på, exempelvis här på Åland visar våra inventeringar som gjorts sedan 1948 fram till idag att det inte är en sådan katastrof på ejderstammen som många hävdar. Däremot bygger vi inte våra beslut på våra egna inventeringar utan på den internationella listningen som IUCN (internationella naturvårdsunionen) gör där ejdern har gynnsam bevarande status i Östersjön.

SOF säger också att det tas av kapitalet och inte av räntan, så ska man jaga guding är det fel tid på året, varför måste det vara på våren?
För det första så finns inte gudingen här på hösten och för det andra så anser vi att viltvården som utförs i samband med vårjakten är oerhört viktig. Genom att 2000-3000 jägare är ute i naturen och skapar bättre livsmiljöer och håller predatorerna i schack så förbättras livsvillkoren för både häckande fåglar, jaktbara och inte jaktbara arter. Mårdhund och minken är två arter som förekommer i stort antal på Åland och antalet fällda minkar och mårdhundar har varit betydligt större de år vårfågeljakten varit tillåten. Sen måste man komma ihåg att det handlar om så oerhört små mängder, 3800 fåglar av en stam som övervintrar runt östersjön på nästan 1miljon.

Vårjakten anses som en tradition på Åland, men om fåglarna minskar dramatiskt, hur länge kan man hävda just tradition som en orsak till att tillta vårjakt?
För det första så bryr sig inte EU om traditioner även om vårfågeljakten på Åland är just det. Vi baserar våra argument på att möjligheten till undantagsjakt finns i fågeldirektivet förutsatt att vi fyller de kriterier som finns. Dessutom anser vi att viltvården som utförs är av oerhörd betydelse och om inte vårjakten tillåts kommer viltvården minska och med den ökar antalet predatorer.

Jägarna får skjuta två stycken per dag, ger det någon nytta eller är det bara underhållning?Underhållning är fel ord, för den som någongång varit med på vårfågeljakt handlar det om en naturupplevelse som är helt fantastisk. Ett samspel mellan jägare och vilt där jägaren har en ytterst stor respekt för naturen och vad den har betytt och kommer betyda för människan. Vi har även inskrivet i lag att vilt som fälls skall tas tillvara som föda, att tillaga vårfågel har en lång tradition på Åland och hör om något till vårt levande kulturarv.

Ger inte det här Åland ett dåligt anseende internationellt?
Det tycker jag inte, snarare anser jag att vi är ett föredömme hur naturen och viltet skall vårdas, skötas och tas om hand. OM det är någon som visat världen hur man skall förvalta sina naturresurser så är det Ålänningarna som gjort det sen urminnes tider.

kommentarer
 1. […] Här har jag skrivit tidigare om fårfågeljaktenhttps://frille.com/2012/05/03/vafageljakts-fragor-svar/https://frille.com/2012/03/11/varfageljaktens-hemligstampling/ […]

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Ska inte öppenhet genomsyra regeringen och varför hemligstämpla vårjaktsbrevet?

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Sannolikt krävs det fler än två tjänstemän för att det ska bli lyckat med den förståelse för sakens natur som du ger uttryck för.

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Ärligt talat, vaddå naturvård. Vi som inte jagar men plockar svamp då? Borde inte vi ha två tjänstemän som jobbar för att vi skall få plocka mer svamp?

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Därför att det är fråga om naturvård

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Sluta lägg tid på vårfågel nu, anpassa er till resten av eu, varför skall regeringen lägga tid och resurser på fritidssysselsättning

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  JägarJan writes:Mer frihet till folket. Vi måste sluta accptera att vara satta under förmyndare. Vart tog vår skälvstyrelseägen om vi inte ens kan få ta tillvara det naturen ger oss. Bra kämpat

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  Anonymous writes:HEj FredrikBra svarat. Även om jag inte är någon jägare så förstår jag hur du resonerar. Stå på dig gentemot EU, dom vet inte alltid bäst.

  Gilla

 9. anonymous skriver:

  Ung jägare writes:Hoppas att de håller i sig nu så att de int blir sista året man får jaga. Fattar int varför feta gubbar i bryssel måst bry sig om vad vi gör? Int bryr vi oss om dom heller?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s