Lag om Ekologisk produktion

Publicerat: 11 april, 2012 i Uncategorized

Det här sa jag i lagtinget idag om lagförslaget om Ekologisk produktion.

Först vill jag börja med att säga att den här lagen borde ha varit på lagtingetsbord för någon månad sedan, den togs fram av förra regeringen och orsaken till att den presenteras först idag är flera men orsaken är en och det är jag.

Men med tanke på att den här lagen inte har ändats sedan 1995 och det faktum att det till största del handlar om tekniska ändringar för att bättre stämma överens med Eu:s regelverk och tydliggöra landskapsregeringens roll som behörig myndighet och att den egentligen är av lagteknisk natur så är det inte hela världen.

Huvudsakliga ändringar i den här lagen är att namnet på lagen ändras samt att lagens bestämmelse om märkning upphävs så att EU:s regelverk direkt ska tillämpas. Begrepp tydligörs utan egentligen någon ändring i sak och den största förändringen ifrån lagen 1995 är att en bestämmelse tillfogas om att landskapsregeringen har möjlighet att ålägga en producent att avhjälpa brister, ifall sådana har konstaterats och att landskapsregeringen kan tillfälligt begränsa rätten att försälja produkter som ekologiskt framställda jordbruksprodukter.

Som sagt så har landskapslagen om ekologisk jordbruksproduktion inte reviderats sedan den trädde ikraft 1995 däremot har EU-förordningarna kompletterats och ändrats några gånger. Syftet med dessa ändringarna har varit bla att skapa tydligare normer samt att i möjliga fall minska detaljregleringen och stärka & harmonisera synen på begreppet ekologisk produktion.

Om en produkt är producerad i enlighet med EU:s krav får Eu:s ekologiska logotyp användas efter att man ansökt om detta hos landsskapsregeringen som är behörig och kontroll mndighet. Den märkningen skall sedan finnas på förpackningar med färdigpackade livsmedel som saluförs såsom bio eller ekologiska produkter.

Jag föreslår således att lagtinget ändrar landskapslagen om kontroll av ekologiskproduktion i enlighet med liggande förslag

kommentarer
  1. steelfm skriver:

    Hej Uffe, Det har du riktigt rätt i, För just nu finns ganska många olika former av loggosar, märkningar och kvalitetssystem för bio- eko- krav odlat etcMed vänlig hälsning,Fredrik

    Gilla

  2. anonymous skriver:

    Uffe writes:Det skulle vara tacknämligt om man även skulle se över resurserna för övervakning av vad som säljs som ekologiskt och hur det märks och marknadsförs! Kan du kasta ett öga på det också?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s