Lite av den informationen som pressen fick idag

Publicerat: 3 april, 2012 i Uncategorized

Mjölk – Framtidsnäring

 • Mjölkmängden på Åland har varit relativt konstant de senaste decennierna även om antalet gårdar och kor har minskat
 • ÅCA:s anläggning i Jomala klarar utan större investeringar av att ta emot ytterligare 10 miljoner liter mjölk, det som krävs är mer personal.
 • Den ökade mängden mjölk skulle förädlas och exporteras.
 • Produktionskostnaderna per invägd liter mjölk minskar vid ökad produktion. Eftersom ÅCA är ett andelslag gynnar bolagets expansion/ökade förädling och export samtliga mjölkproducenter på Åland.
 • Positiva ringverkningar i samhället. Varje sysselsatt person inom mjölkproduktionen beräknas bidra till ytterligare fyra arbetstillfällen i resten av samhället.
 • ÅCA – är ett bolag med 90 års erfarenhet av förädling av mjölk och framställer flera produkter av erkänt hög klass och fantastisk kvalitet. Produkter vars exportpotential är stor.

Behov :
Trenden är tydlig. Fler större robotladugårdar och fler effektivare kor behövs på Åland.
År————–1990—-2000—2010
Antal gårdar—-207—–128—-53
Antal kor——-2400—-2260–1860
Milj liter——13,5—-14,1– 14,4

10 miljoner liter mjölk till kräver med dagens teknik och produktionskapacitet/ko ca 1000 nya kor.

Utmaningar :

 • Allt tyder på att EU:s och de nationella stöden minskar.
 • Mer betalt för produkten och minskade driftskostnader är enda sättet att öka inkomsterna för mjölkbonden. Sålunda krävs investeringar i ny teknik och moderna anläggningar.
 • Fler produktiva åkrar som producerar foder krävs. Varje ko förbrukar ca 1,5 hektar åker/år
 • Avfallsmängden ökar men samtidigt öppnar det möjligheter för satsningar på ny teknik och biogasanläggningar, målsättningen är att även samla investerare kring större biogas-anläggningar.
 • Minska investeringsstödet men öka antalet gårdar? Går det ihop?
 • Finansieringsförslag :
 • Idag är systemet uppbyggt kring höga investeringsstöd (ca 40-45%) för en satsning på en modern mjölkgård.
 • Ett nytt finansieringssystem som bygger på lägre investeringsstöd (ca 20-30%) tas fram, där även kombinationer av olika finansieringsinstrument erbjuds (se bild)
 • Eftersom stödet halveras/minskas räcker det till flera satsningar.
 • Fler satsningar skapar möjligheter till stordriftsfördelar gällande planering, byggande marknadsinsatser och avfallslösningar (biogas).
 • NÅiAb skapas – ombildning av Norra Ålands Industrihus Ab till ett riskkapital / finansieringsbolag till förmån för Mjölknäringen/primärnäringen, vilket även skapar utrymme för andra nödvändiga investeringar inom jordbruket.
 • Möjligheten för utomstående investerare kommer finnas


Slutsats & målsättning:
Mjölk är en framtidsnäring där Åland har alla möjligheter att bli ledande inom produktion och förädling förutsatt att alla instanser från producenten, förädlingsindustrin till politiken jobbar mot samma mål.

Första steget vi tar är att vi kommer tillsätta en gemensam projektgrupp med representanter ifrån hela kedjan inklusive exportförsäljningskanalen för en ”Kraftsamling för mjölk” vars uppgift blir att skapa förutsättningarna för att förverkliga dessa planer.

Förutom de nya arbetsplatser och företag som kommer skapas bidrar även en satsning på ökat antal mjölkkor till ytterligare produkter för Dahlmans att vidareförädla. Dessutom medför produktionen av rötgas även biogödseln vilket är en resurs för chipspotatis. Med mer lokalt producerad biogas har lantbruket möjlighet att minska beroendet av handelsgödsel

ÅTC kommer ges i uppdrag inom sitt affärsutvecklingsprojekt ”Cleantech” att skapa affärsmodeller samt undersöka bästa alternativ för Åland att ta tillvara restprodukterna.

Den Åländska kossan är en fantastisk tillgång. Mjölk är en framtidsnäring.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Glassigt writes:2010 års siffror ger att det finns ca 35 kor/gård i snitt. 1000st fler kor i produktion ger om 50% av gårdarna är villiga att öka på 36kor till/gård. Borde vara rimligt. Bara att sätta spaden i jorden nu då !!!

  Gilla

 2. steelfm skriver:

  HejAnonymous 1Mjölk är en framtidsnäring. Det är något jag konstaterat, men utan entreprenörer som tror på samma sak blir det ingenting. Anonymous2Tack för det. Anonymous3Då vet jag tydligen mer än dig för att mjölka en ko bara två gånger per dag är inte optimalt. 2,5-2,7ggr/dygn är optimalt om kon själv får välja. Det tycker jag hon skall få göra, sålunda är en satsning på robotladugårdar en satsning på kon själv. Vad är väl bättre än om kon mår bättre och är produktivare. Det är framtiden

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Hur länge än tiden än går så kommer kor alltid att behöva mjölkas två gånger per dag året om.Den inställningen kommer aldrig att kunna ändras. Jag hoppas du är inbjuden till ÅCAs årstämma den 14 april, Fredrik.

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Jag tycker du är en skön näringsminister. Du är inte som alla andra. Fortsätt såhär så kanske du kan se någon förändring om några år, men inse det. Det tar tid att förändra, både inställningar och förvaltning. Kör hårt

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Anonymous writes:"Mjölk är en framtidsnäring" Hur var det med tanken att politikerna inte längre skulle avgöra vilken näring som är en framtidsnäring?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s