Dags för en ny näringspolitisk tanke

Publicerat: 2 februari, 2012 i Uncategorized

Jag funderar som du kanske vet nu och då på hur vi kan skapa ett bättre näringslivsklimat på Åland genom att hitta andra system/sätt att sporra/hjälpa näringslivet på som inte utgår ifrån det traditionella bidragstänket. Jag har märkt att den som sitter på den här posten lätt blir en bidragsmaskin som delar ut våra gemensamma pengar till de som väljer att söka och fyller kriterierna enligt de principer som satts upp.

Det i sig betyder inte alltid att de som erhåller bidrag är de absolut bästa eller mest effektiva företagen och att just de kommer skapa mängder av nya arbetsplatser eller tillväxt. I grunden anser jag att bidrag är att flytta pengar (via skatter) ifrån någon som är duktig på att skapa tillväxt och göra affärer till någon som inte är lika duktig.

Ett av det bästa sätten att bedriva näringspolitik på enligt mig vore att vi hade samma företagsbeskattnings system som i Estland, att ett företags vinster inte vinstbeskattas förrän pengarna tas ut ur bolaget.

Alltså att företagen uppmuntras till att investera tidigare års vinster i nyteknik, nya satsningar, ökad effektivitet, nyanställningar och produktion. Men som du vet har vi inte den behörigheten, ännu. Så då gäller det att tänka lite annorlunda och göra något av det vi kan göra.

Här kommer ett förslag (förutom det förra>> ) som du gärna får kommentera.

Jag kalla det Åländska mästerskapen i företagande Ikorthet går det ut på att:

Åländska företagare och företagarteam årligen tävlar mot varandra genom innovativa och modiga verksamheter där ett av de viktigaste kriterierna för att få delta är att man fått sitt företag att växa. Tävlingen skulle syfta till att visa uppskattning och öka synligheten för goda exempel och företagares framgångshistorier samt på så sätt lyfta fram företagande som ett karriäralternativ värt att tänka på för unga.

Förutsättning för att få vara med i tävlingen skulle vara bla:

Att de som deltar i tävlingen ska ha varit företagare i minst två år, ha åländsk näringsrätt och dessutom ska företaget kunna påvisa (genom bokslut) att det förekommit tillväxt, framgång och nyanställningar.

Jag har konceptet nästan helt klart, frågan är bara om det skall göras av Näringsavdelningen alena eller i samarbete med näringslivet.

En av de viktigaste ingredienserna i den här tävlingen skulle dock vara prissumman (som givetvis är en beskattningsbar inkomst till företaget) och att den skulle vara rejäl.

Typ €30-50.000 till vinnaren, en summa som skulle göra skillnad och kunde utgöra en möjlighet att ta nästa steg i företagsutvecklingen och komma vidare med företaget och kanske våga satsa på något som annars kanske inte skulle göras.

Jag har seriösa planer på att driva den här tanken vidare, vad tycker du?

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  HejDu har mycket rätt i dina tankar. Energi är en framtidsfråga. Det här kommer vi satsa mycket på de kommande åren. Som ett fantastiskt exempel tycker jag "Gastronomen" hos ÅCA är. De har minskat sitt oljebehov med över 200.000 liter per år med den investeringen. Jag kommer återkomma till det här flera gånger framöver

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:En ide: Elström som produceraas på Åland skulle inte belastas med full kostnad för kabel och reservkraft. Realiteten är ju sådan att om vi producerade tillräckligt med el (eller ersatte el med annan energi) skull vi inte behöva kabeln som kostar över 100 M€, vi skulle också i ett sådant system behöva långt mindre reservkraft. Vi har mycket restpodukter typ halm oa lantbruksbiprodukter, stallgödsel, matavfall, fiskrens mm som kan användas. Dessutom bör en hel del el gå att lägga om till andra energislag typ fjärrvärme. Vi använder också en hel del el för att kyla lokaler där vi har 4 gradigt sjövatten som kan göra kyla med 5 % av den energi som krävs med dagens system. Det faktum att vi producerar värme när vi gör kyla är helt lämnat åt sitt öde, restvärmen vädras ut via kondensorer på taket. Fjärrkyla kan vara en lösning i frågan.Över huvud taget när vi söker sysselsättning måste vi titta på vad vi kan exportera men kanske framför allt vilken import kan vi ersätta med egen produktion. Då riktar vi oss mot en sysselsättning som ökar den åländska bruttonationalprodukten.Att minska skatten för en verksamhet är vanligen bara ett annat sätt att stöda och leder oftast till suboptimeringar, dvs att dåliga verksamheter flyttas till "nya företag" med skattelättnader.

  Gilla

 3. steelfm skriver:

  Tackar för medhållet. Nu börjar det dock kanske snart bli dags för mer verkstad och mindre snack 🙂

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Håller också med. Intressant tanke. Varför bara stöda de som lyckas fylla i blanketterna rätt. Viktigare är väl att vi hjälper de som bevisligen klarar av att skapa jobb åt andra

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Krister A. Martell writes:Låter både sunt och även helt nytt. Estland är intressant iom att de förverkligar genast och de behöver inte alla gånger diskutera det med massor av människor och organisationer som i Finland och på Åland.

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  TaxDog writes:Mycket bra idé! Äntligen lite nytänkande på den annars "Vi gör som vi alltid gjort" avdelningen i borgen. Detta vore en fantastisk "tävling" och skulle kunna organiseras av Ålands Näringsliv. Varför inte göra om Ålands Näringslivs julfest till en gala, det var det nästan senaste fest i Baltichallen. Det enda som saknades var nomineringar och prisutdelningar. Viktigt att det finns tydliga kriterier att uppfylla och så att det inte blir godtycke som det många gånger varit i bidragspolitiken på Åland. Varför inte lägga 100.000 och dela upp dom i olika branscher och ha ett grand price för den som lyckats bäst av alla baserat på kriterierna. De som inte betalar skatt som vi andra d.v.s. rederierna bör avstå att delta då de inte spelar på samma spelplan.

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  företagare utan bidrag med många anställda writes:Håller med föregående talare, intressant och nytänk. Kör hårt Frille!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s