Några tankar om lagstiftning

Publicerat: 30 maj, 2010 i Uncategorized

Jag tänkte kort försöka förklara min syn på lagstiftning och hur jag önskar att vi stiftade lagar i vårt samhälle.

Idag är trenden den i lagtinget att mer och mer skall förbjudas. Det i sin tur gör att det egna förnuftet och ansvaret mer och mer fråntas när fler och fler situationer skall regleras i lag. Problemen som uppstår när man detaljlagstiftar är att det blir omöjligt att lagstifta om allt som är besvärligt eller kan vara farligt och att andra situationer uppstår som också borde lagstiftas om. Det blir till slut en parodi där befolkningen till slut omöjligt kan veta vad som är rätt eller fel, lagligt eller olagligt.

Tänkte nämna några exempel. Det senaste som förbjöds var att dela på en flaska vin exempelvis på gräsmattan vid nabben. Förbudet tillkom eftersom lagstiftaren ville göra något åt alkoholdrickandet och drogsituationen på Åland. Därför infördes förbudet, däremot är det fortfarande tillåtet att dela på en flaska vin eller två på badstranden i Möckelö eftersom det inte ligger inom ett område begränsat av en tätortskylt (!).
Ett annat förbud är det om att prata i telefon i bilen. Nu är det förbjudet att prata i telefon om du håller telefonen i handen. Däremot är det fortfarande tillåtet att köra bil och prata utan handsfree om du har den fastklämd mellan axeln och örat. Samtidigt som du pratar i telefon kan du om du vill äta en glass. Men att bara köra bil och hålla telefonen i handen intill örat är förbjudet….

Det jag försöker säga är att man inte skall lagstifta i detalj om vad som får och inte får göras. Det fanns redan lagar och förordningar som reglerade dessa två exempel. Du har skyldighet att under alla situationer ha kontroll över din bil, alltså pratar du i handsfree, blir upprörd av samtalet, tappar kontrollen och orsakar en olycka är det enligt lagen ditt fel.
Det fanns en lag om ordning som säger att om du inte får bete dig hur som helst på allmän plats. Delar du exempelvis på en flaska vin i solnedgången på badhusberget stör du knappast någon och polisen lämnade dig i fred. Gör du det nu är det dock förbjudet även om ni sitter där helt själva, nu skall polisen ingripa och bötfälla. Drack du däremot före den nya lagen så mycket att du blev oredig så fanns lagrum för polisen att ta flaskan av dig, ta dig till stationen och även ge dig böter.
Majoriteten i lagtinget har alltså stiftat lagar som förbjuder dig göra det du vill även om du inte ställer till oreda, oljud eller är fara för någon annan. Det tycker jag är felaktig lagstiftning.

Nästa lag som skall förändras för förändringens skull är sänkningen av promillegränsen till 0,2. Imorgon skall den debatten hållas i tinget, jag kommer återkomma med alla mina argument för varför jag anser det fortsättningsvis bör vara 0,5. Det handlar inte om att jag anser man skall dricka alkohol och köra bil samtidigt, det handlar om att man inte skall lagstifta så att vanliga, hederliga, ordningsamma människor skall bli kriminella rattfyllon bara för att man vill komma åt ett annat problem. Nämligen de som kör bil grovt rattfulla. Men som sagt återkommer imorgon mer detaljerat vad jag tänker säga. Jag vill inte ge alkoholtalibanerna allt mitt krut på förhand :O)
Godkväll

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Hej Anonymous4Så är det, du och jag vet bättre hur vi vill leva våra liv än vad politikerna vet. Därför bör begränsningar i den personliga friheten lagstiftas med försiktighet. Gällande o,2 eller 0,5 kan berätta att Sverige sänkte gränsen till 0,2 år 1999. Trots det så har Sverige sämst utveckling av rattfylleriolyckor i hela Europa! Alltså sänka till 0,2 medför inte i sig att olyckorna minskar eftersom problemet inte är mellan 0,2 och 0,5! Av alla rattfylleolyckor som sker så är medelpromille halten 1,0. "Under 2005 var det 71 dödsolyckor på de svenska vägarna med rattfylla inblandat vilket är en ökning med 13 procent sedan året innan och 34 procent av den totala andelen dödsolyckor på de svenska vägarna. Det visar att trots åtgärder som exempelvis alkolås och fler utandningsprov så kvarstår fortfarande problemet med alkoholpåverkade bilförare och de olyckor det medför."Här hittar du artikeln http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sverige-minskar-inte-rattfyllerifall_235573.svd

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous4 writes:Hej, håller med. I stort tror jag människor är lyckligare om man får bestämma mer om sitt liv, än om andra bestämmer om ens liv. Ju mer vi betalar skatt, desto mindre får vi bestämma något själva. Sen finns det ju en gräns, t.ex. gratis skola för alla är självfallet bra. Samma sak gäller lagar: självfallet skall vi ha bra lagar, men det får inte, som nu, överdrivas. Läste någonstans att sänkningen av promillegräns i sverige indirekt gjort att antalet grova rattfyllsfall minskat. Nu vet jag inte om detta var något påhittat, men om påståendet stämmer vore det kanske bra att sänka gränsen till 0.2, eller kanske 0.3, så kan man med säkerhet dricka sin pilsner…Har för mig att grekerna tillåter 1.0 (har tyvärr ingen referens), samtidigt som antalet alkoholrelaterade olyckor i Grekland är högst i EU! Där kanske det vore bra att stifta hårdare lagar!

  Gilla

 3. steelfm skriver:

  Hej Heidi, Tack för dina synpunkter. Faktum är att det inte är olagligt att sms:a om du inte orsakar en trafikolycka, för gör du det bryter du mot den lag som säger att du skall ha kontroll över din bil. Alltså precis som jag tycker det skall vara. mvhFrille

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Heidi writes:I de här exemplen kan jag inte annat än hålla med. Att sänka promillegränsen kommer inte drabba dem som faktiskt är en fara i trafiken, utan dem som kanske tog ett litet glas vin/en mellis till maten, eller som drack några öl med vännerna 12 timmar tidigare. Samma med drickande på allmän plats, de som dricker sig redlöst fulla och är störiga kommer fortsättningsvis göra det, medan de som "sällskapsdricker" på en picknik blir kriminella helt plötsligt.Handsfree-exemplet var rentutav skrattretande. Ska man förbjuda saker så ska man åtminstone formulera sig rätt. Och för den delen möter man ständigt bilförare med luren i handen, vid örat. Så speciellt avskräckande verkar det inte heller vara.. 😉 Får man sms:a bakom ratten för övrigt? (Finns såna med, jo). Då har man ju inte telefonen vid örat tänkte jag.

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  ulrica writes:Bra talat Frille!

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous writes:"skall bli kriminella rattfyllon bara för att man vill komma åt ett annat problem".Klockrent. jag har lite lutat åt 0,2, MEN börjar nu tvivla starkt. man vill komma åt dom som dricker mycket och kör rattfulla, vad gör man då ? jo man sänker promillegränsen så att det inte berör dom som kör rattsten (mer än rattfull), naturligtvis! lex åke………..liberal mattematik….

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  tommy writes:Kan bara hålla med. Man frågar sig gång på gång…- varför skall någon som inte respekterar 0,5 respektera 0,2?- Hur skall det här lösa problemet med folk som gång på gång kör grovt rattfulla. Typisk idioter att tappa fokus från problemet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s