Rekryteringsproblem – en lösning?

Publicerat: 29 december, 2011 i Uncategorized

Ett stort problem som Åländska företag har är att hitta personal som passar in i företaget och som har den kompetensen företaget behöver. Ett annat är om man hittar en person utomlands som är villig att flytta hit så kan det vara svårt för den personens partner att hitta ett meningsfullt arbete och sysselsättning. Något som är oerhört viktigt om man skall trivas, leva och bo på Åland.

Jag har en idé om att landskapet skulle kunna vara med på ett hörn när bolag behöver rekrytera och marknadsföra lediga tjänster på Åland. Om den annonseringen "korsbefruktas", alltså att företaget som väljer att annonsera efter personal utanför Åland skulle kunna erbjudas möjlighet till en viss ekonomisk kompensation för den annonseringen om företaget går ihop med något annat bolag i en helt annan bransch som också behöver personal. Alltså rikta rekryteringsannonseringen till par eller familjer.

För att ge ett exempel.

Om ett teknikbolag som behöver nya ingenjörer till sin verksamhet skulle samordna sin rekryterings annonsering tillsammans med någon från en helt annan bransch ex skola, sjukhus, IT-tjänsteföretag etc. där det också finns behov av personal så kunde den kampanjen få ett visst stöd. Det skulle hela Åland gynnas av, inflyttning av kompetent folk som näringslivet behöver.

Ett annat nytt sätt att bedriva näringslivspolitik på.

Tänk stort, tänk i nya banor.

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Hej Andreas, Tack för konstruktiva synpunkter! Gott Nytt År på dig//F

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Andreas Perjus writes:Hej,bra idé kunde säkert genomföras på något sätt, kanske bara lite tid från någon (AMS) att koordinera och stöda.Men, en snabbfix för extern rekrytering som troligtvis skulle öka attraktionen och möjligheterna:- Varför inte översätta AMS.ax på en par språk till, primärt kanske Finska och Engelska? Engångsjobb till försumbar kostnad.- Sedan jobba med att primärt uppmuntra företag till annonser på flera språk (speciellt de med svåra kompetensbehov) eller ev. också stöda med t.ex. översättning.Tror att det skulle göra det mer attraktivt och mycket enklare för arbetssökande och deras bättre hälfter!

  Gilla

 3. steelfm skriver:

  Hej Anonymous, Fast tror du att två företag som söker en ingenjör vill "konkurrera" i samma annons om samma arbetstagare…? Men om det kommer två olika företag som vill göra en "samrekryteringsannonsering" inom samma bransch så skall inte jag vara den som säger nej :)Att försök se lösningar och inte problem är min inställning till livetGott Nytt År

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Nu utgår du dock ifrån att par arbetar inom olika sektorer. Borde inte samma sak gälla om det söks t.ex. två ingenjörer?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s