Utdrag ur ”mitt” område ur regeringsprogrammet

Publicerat: 23 november, 2011 i Uncategorized

Här>> hittar du hela regeringsprogrammet. Men vill du ha en kort sammanfattning ifrån "mitt" område så kommer det här:

En översyn av näringsavdelningen och dess funktioner genomförs där ett bildande av en byrå för primärnäringarna övervägs samt en utlokalisering av densamma till Ålands Landsbygdscentrum för att där skapa en stark helhet för primärnäringarnas behov och utveckling.

Målet är att skapa ett kunskapskluster för primärnäringarna och samla all erfarenhet, kunskap och kompetens på ett ställe. Där kan näringsutövarna på ett och samma ställe tillsammans med rådgivningen, branschorganisationer, forskning och myndighetsfunktioner utbyta tankar och idéer. Genom att använda alla resurser effektivare både tekniskt och mänskligt kan dubbelarbete undvikas och mer fokus sättas på det som skapar tillväxt, ökad produktivitet, ökad förädling, mer lönsamhet och sysselsättning.

Förutom att landskapets lokaler som står tomma kommer till användning så frigörs utrymmen i Mariehamn vilka kan användas för att minska hyreskostnaderna för landskapet samtidigt som de resurserna kan läggas på övrigt näringsliv.

Landskapsregeringen avser i samarbete med näringslivets och arbetsmarknadens parter göra en kraftsamling för ökad tillväxt i ekonomin. I det ingår också tillsättandet av ett framtidsorienterat tillväxtråd.

Regeringen vill genom dialog och samråd med näringslivet, arbetsmarknadens parter, externa tänkare/professorer mfl skapa ett forum där tillväxt står i centrum, där bla frågor och svar på framtidens utmaningar inom befolkningsstrukturen, globaliseringen och miljöutmaningen tas an tillsammans.

Landskapsregeringen intensifierar satsningarna på att locka hem utflyttade
ålänningar och nya ålänningar.

En av de absolut viktigaste utmaningarna att klara framöver är att öka antalet bofasta på Åland, den positiva befolkningsökningen måste fortsätta och rekryteringen av utbildad och kvalificerad arbetskraft till den åländska arbetsmarknaden är ett måste och en förutsättning för fortsatt och ökad tillväxt

Det här var några korta konkreta punkter ur programmet, det finns många fler både mindre och större. Det finns givetvis många andra sakfrågor och planer än de som är nämnda i regeringsprogrammet som vi i regeringen har tankar och funderingar kring för att skapa ett företagsvänligare och livskraftigare Åland. De får vi förhoppningsvis möjligheten att återkomma till många gånger framöver, förutsatt att lagtinget ger sitt godkännande på fredag.
Godkväll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s