Hittade ett av mina riktigt första anförande i lagtinget från januari 2000

Publicerat: 24 augusti, 2011 i Uncategorized

Det handlade om att Finlands regering ville ha bort ordet "förklaring" ur vår självstyrelselag. Idag är jag skamsen att säga att jag min nöt gick på och trodde på Lantrådet Nordlunds övertygande övertalningsförsök när han tog mig till sitt kontor och sade att "bara vi går med på den här lilla ändringen så kommer vi kunna genomföra så stora förändringar i framtiden för Ålands bästa så Fredrik rösta inte emot, rösta för". Jag ångrar mig ännu idag att jag inte gick på min magkänsla utan blev förblindad av att lantrådet bad mig om detta… och nu dryga tio år senare kan jag säga att jag vart grundlurar, men att jag lärt mig en läxa. Men så här sa jag då, ursäkta skriftspråket, det lät bättre när jag höll talet…

Herr Talman,
Den här frågan för min del har inte handlat så mycket om juridik utan mer om politik, känslor och traditioner. Även fast vi i lagutskottet var enigt i vårt betänkande om att godkänna att ordet förklaring tas bort så betyder inte det att vi alla delade samma åsikt om varför.

Jag var och egentligen är av den åsikten att vi kanske borde ha haft ordet kvar eftersom de flesta experter och sakkunniga som lagutskottet hört anser att det inte har någon betydelse om ordet förklaring tas bort, samtidigt som de anser att det juridiskt inte spelar någon roll om vi lämnar det kvar i självstyrelselagen och jordförvärvslagen.

Lämnas det kvar är det mer en skönhetsfläck än ett hinder eller problem, en skönhetsfläck gentemot den nya finska grundlagen där ordet kommer att tas bort. Det i sig själv är ingen anledning att ta bort det, Självstyrelselagen och Finlands grundlag behöver inte följas åt. Finlands grundlag är inte av högre rang än SjL utan de är på samma nivå och de kan mycket väl leva två skilda liv.

Om ordet förklaring bara är en liten skönhetsfläck anser jag att det skall vara kvar eftersom skönhetsfläcken funnits där ända sedan födseln av självstyrelsen.

Vi bör undvika att utföra skönhetsoperationer på självstyrelselagen som inte egentligen har någon betydelse. Vi ska och bör ändra i lagen men vi skall inte göra det om det inte blir till det bättre, det var och fortfarande är min åsikt om det här… MEN efter att medlemmarna i LS träffat tjänstemän ifrån justitieministeriet som lovade förändringar & förbättringar om ändringen genomförs, och sedan lantrådet därefter lyckades övertala mig om att godkänna ändringarna och inte sätta käppar i hjulen för presidentens förslag, så tror jag att godkänna förslaget kommer vi att kunna utveckla SjL mer än om vi bromsar förändringen nu.

Vad jag nu medverkat till har jag gjort för att jag tror att resultatet av min handling inom ett år kommer att bära frukt, bland annat att det så kallade "behörighets lekaget" skall redas upp och Ålands roll i EU skall ses över.

Visar det sig om ett år att ingenting har hänt fastän jag godkänt förändringen i lagen så vet jag att jag gjort fel, både vid att godkänna lagen samt det att jag lät mig bli påverkad av andra i mitt beslut. Jag är den första att erkänna att jag är ny och grön inom politiken och jag kanske har för stora förhoppningar om resultaten av mina handlingar men vad jag kan lova är att jag tänker hålla ett hårt vakande öga på regeringen Nordlund att de verkligen gör allt i deras makt för att komma vidare i självstyrelsens utveckling.

Jag hoppas att lagtinget skulle kunna vara enigt i den här frågan för att på så sätt om möjligt ställa ännu högre krav inte på våra grannar i öster utan på våra ledare i LS att de verkligen jobbar för att utveckla självstyrelsen.

Jag anser att vi nu ger bort några spelmarker som vi har i detta politiska spel utan att få några garantier till förändringar till det bättre, men om man inte vågar satsa kommer man heller aldrig att vinna. Nu har jag satsat alla mina spelmarker på LS och jag hoppas en dag att mina barnbarnsbarn är lika stolta över mig som jag är över min farfarsfar Theodor Karlström som var med och skapade SjL och därigenom även ordet förklaring, det ord som för så många bara är en skönhetsfläck men som för mig faktiskt betyder så mycket mer, det ord som jag nu är med och tar bort, men som sagt det tas bara bort för att jag tror att LS kommer att arbeta hårt för att utveckla självstyrelsen och Åland till det bättre.

Frågan är på vilket sätt man kommer att utveckla Självstyrelsen bäst, genom att säga Ja eller Nej till ändringen. Jag tror att ett Ja är svaret på den frågan.

Tack herr talman för ordet.

Ps. Det som hände ett år senare var att Obunden Samling vart utslängda ur regeringen och jag tappade min plats som ersättare. Den sista enkla fråga jag ställde innan jag vart avstängd var "Vilka förbättringar har borttagandet av ordet förklaring i Självstyrelselagen lett till?"
Behöver jag säga att lantrådet valde att inte svara på den frågan, och den förföll…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s