Dagbok ifrån lagtinget december 1999

Publicerat: 24 augusti, 2011 i Uncategorized

Gick igenom datorn min i morse och hittade det här. Såhär i efterhand kan man säga att jag var föregångare till twitter, bloggar och facebook :O)
Det här skrev jag och publicerade på min hemsida i december 1999.

Idag den 8/12 inledde jag min politiska karriär och blev en ledamot av Ålands Lagting, jag leddes till min stol av vaktmästaren och ombads buga inför talmannen och de övriga lagtingsledamöterna. Orsaken varför jag kom in idag och inte tidigare är att jag är ersättare åt Olle Salmén eftersom han tagit plats i landskapsstyrelsen.

Idag den 9/12 informerade ÅHS om den eventuella flytten av Grelsby sjukhus, intressant.

Idag den 13/12kl 09 hade vi besök av Lucia och hennes tärnor ifrån Strandnäs skola, och klockan 13 var det dags för mitt andra plenum, där det bl.a var fyllnadsval av två ordinarie medlemmar i Lagutskottet varav jag är en, samt att jag blev en ersättare i näringsutskottet. Den tredje tilläggsbudgeten för 1999 debatterades flitigt bla av lagtingsledamot R. Boman där han i vanlig ordning gick hårt åt slöseriet av skattemedel. Miljöhandlingsprogrammet var även det en het potatis där bla fiskeodlingarna debatterades

Idag 14/12 var det dags för min första dag i Lagutskottet, den nya polislagen bearbetades, ärligt talat så sa jag inte så mycket, ännu.

Idag 15/12 var det dags för gruppmöte följt av plenum, där bl.a O. Erland diskuterade med sig själv om ordet förklaring skall vara kvar eller inte i självstyrelselagen. Ärendet fortsätter i lagutskottet.

Idag 20/12 Hade vi för min del det första tregruppsmötet alltså mellan C & Fs, efter det var det dags för plenum där Finansutskottets utlåtande om budgeten presenterades och imorgon börjar en ganska lustig debatt om motionerna som lämnades in för en månad sedan.
Idag 16/12 fortsatte diskussionerna i lagutskottet om polislagen & ändringen av självstyrelselagen.

Idag 21/12 har det varit plenum hela dagen och det har diskuteras flitigt om budgeten för 2000, lite lustigt måste jag säga.

Idag 22/12 har det varit många heta känslor i lagtinget eftersom några ledamöter röstat emot sina egna motioner, läs mer om bakgrunden till detta här. Oppositionen har även lämnat in en misstroende förklaring emot näringsminister Roger Jansson. Mer om det på måndag den 27/12

Idag 27/12 förklarade tidigare Lantråd Roger Jansson sitt förfarande angående tingshuset med anledning av att L. Wiklöf samt elva andra lagtingsledamöter undertecknat en skrivelse med yrkande om misstroende emot honom. Ett känsloladdat tal som det ska bli intressant och höra hur oppositionen tänker besvara. Deras argument och diskussionen fortsätter den 3 Jan.

Idag 28/12 diskuterade vi ordet "förklaring" i lagutskottet och dess vara eller inte vara i självstyrelselagen, Finlands president anser att vi skall ta bort det ordet, här på Åland är åsikterna delade. På tisdag den 4/1 kl. 0900 är du välkommen till lagtinget och delta i ett öppet utskottsmöte, det andra i Ålands historia. "Förklaring av lag" skall förklaras och diskuteras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s