Förslaget om skatt på finansiella transaktioner

Publicerat: 17 augusti, 2011 i Uncategorized

Frankrike och Tyskland kommer nästa månad att uppmana europeiska institutioner att införa en skatt på finansiella transaktioner. Det meddelade Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel på en presskonferens efter sitt gemensamma krismöte i Paris på tisdagen.

Det här kommer inte leda till något annat än att kapitalet och investeringar flyttar till länder i världen som inte har denna skatt. De som stannar kvar kommer bara att skjuta de extra kostnader som bankerna och finansinstituten får neråt i näringskedjan och läggs på vanliga konsumenter och småföretag. Det här är ett typiskt förslag som ger samma effekt som att "pinka i sängen" enligt mig.

Sen att dessa två ledare vill skapa en "ekonomisk regering" i Europa är bara ett steg på vägen för att göra EUs makt större och ländernas mindre. Vi var några som röstade emot Lissabon-fördraget i lagtinget, (här>> kan du läsa mitt anförande om du är intresserad, lite långt men ett av de viktigaste tal jag hållit i lagtinget, även om det inte gjorde någon skillnad…)tyvärr var vi för få som tänkte som jag. Nu kan vi bara fortsätta sitta bredvid och titta på vad som beslutas utan att ha något att säga till om.

kommentarer
  1. steelfm skriver:

    Tyvärr ser jag inte det. Enda sättet som jag ser det skulle fungera är om alla länder i världen gick inför det här systemet (vilket inte är troligt att kommer ske). Om det bara införs i Europa så kommer det leda till att finanssystemen flyttar till länderna utanför och vad har det då gjort för nytta.Lär av historien se bara hur det gick när Sverige införde ungefär samma sak 1983.http://sv.wikipedia.org/wiki/Valpskatt

    Gilla

  2. anonymous skriver:

    Niklas Möller writes:Kan man inte också se det som att den finansiella marknaden förbrukat sitt förtroende att dom ska olja maskineriet och detta kan leta till större ansvarstagande i deras sätt att se på handeln? Det hela hänger ju på hur stor skatten blir.Ser du nåt positivt med regeln?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s