Förbannade territorialgränser

Publicerat: 1 juli, 2011 i Uncategorized

Börjar tröttna totalt på upphovsrättsorganisationerna i världen som inte gör det möjligt att lagligt köpa musik/filmer på nätet. Tycker rent ut sagt att dom får skylla sig själv att folk laddar ner. Igår skulle jag köpa en svensk låt på itunes men den fanns inte där eftersom jag var i ett annat land (låten fanns på itunes i Sverige). Testade sen att köpa den via cdon.com, låten fanns men inte tillgänglig för mig eftersom jag bor på Åland.

Tänk om jag hade en butik på nätet som sålde jeans, tänk sen att affärerna gick så bra eftersom oavsett var folk bodde så gillade dom mina byxor. Tänk sedan att jag skulle bestämma mig för att folk som bor i vissa länder inte skall få köpa mina produkter längre eller kanske jag bara skall sälja till vissa beroende på hudfärg eller härkomst. Det skulle förmodligen bli ganska mycket liv om det i fria rörlighetens Europa.

Men när det kommer till musik är det helt ok att jag som ålänning skall bli diskriminerad för att min IP adress är hänförd till Finland. Mina pengar duger inte, varför?
Jag blir förbannad!

Skrev en insändare om det här i HBL 2009 du kan läsa den här>>, har något hänt? Nej tyvärr. Jag har tagit upp det här i nordiska rådet också, men fortfarande ingen skillnad. Vad tusan skall man göra, börja ladda ner olagligt?

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Niklas Möller writes:En annan sak med upphovsrätten som är senvriden är TV. Tex så har vi rätt att se SVT på vår tv men vi har inte rätt att se SVT Play på datorn. Vi ( i Mariehamns Stad )kollade upp möjligheterna för skolorna att få tillgång till mediacenter i sverige för streaming av media till våra projektorer. UR osv osv men juridiken säger stopp och belägg för detta pga att vi inte hör till Sverige. Mycket krångligt och olyckligt då det finns extremt begränsat med svenskt materal för detta i Finland men tonnvis i Sverige. Den som kan lösa detta är värd en stor eloge 😀

  Gilla

 2. steelfm skriver:

  Hej Tommy, håller med, skulle de istället för att motverka den naturliga utvecklingen utvecklat ett vettigt system för att ta betalt hade alla tjänat på det. Musikbolag, förläggare, artister, musiker. Men de fortsätter sitt 100 åriga krig mot tekniken. De var förbannade på skivspelarn för den skulle ta död på all LIVE-musik, sen vart de förbannade på radion när den kom för den skulle ta död på all skivförsäljning, sen var de förbannade och försökte hindra kassetterna när de kom. Det enda de inte var riktigt emot var CD-skivan för då fick de möjlighet att sälja all musik en gång till… För att inte sen prata om hur mycket de varit emot mp3 och fildelning…Tjena FrippeNej visst är det inte något specifikt åländskt problem utan på många håll i vrälden. vad jag itne kan fatta är varför det skall vara omöjligt att köpa om man vill. Mina dollar eller euro är lika mycket värda som en amerikans eller svensk. Det är tillockmed så att de tjänar mer på att sälja till mig än att sälja i sina respektive länder. Där har de kostnader som marknadsföring etc, något de inte har här. Men sålänge det inte finns möjlighet att betala för en produkt som finns tillgänglig gratis kommer jag ha svårt att beskylla individen som laddar ner.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Frippe writes:Det här inte något specifikt åländskt problem, även om det förstås drabbar oss också. Själv har jag ett amerikanskt Ituneskonto som jag petar in pengar på via Paypal. Det funkar bra, och då kan jag lagligt köpa tv-serier, filmer och kommer åt hela världens musikbibliotek. Det strider mot Apples licensregler, men det är såvitt jag förstår inte olagligt. Jag betalar ju för produkterna.Jag har många bekanta som gör likadant, och de bor i Stockholmstrakten. På det här området är alla som bor i mindre länder utsatta.

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Tommy writes:Får man se det såhär: om musikbranschen skulle lida så mycket av piratkopiering som dom försöker påstå så skulle dom lägga större ansträngning på att möjliggöra laglig nerladdning..?

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  ronjarövardottersfilur writes:jag håller med till fullo. fattar inte varför det skall va på detta vist

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s